Cât costă un litru de benzină, luni, 25 septembrie 2023?

Cât costă un litru de benzină sau unul de motorină luni, 25 septembrie 2023?

Cea mai ieftină benzină standard costă 7,29 lei litrul şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Petrom din Bucureşti. Prețurile pentru benzina premium variază între 7,75 lei litrul – 8,16 lei litrul

Cea mai ieftină motorină standard costă 7,65 de lei litrul şi se găseşte la o singură stație Lukoil din Bucureşti. Motorina premium costă 8,01 lei litrul.

Guvernul României vrea să reducă prețurile la carburanți

Scumpirea combustibililor în ritm acceperat este luată în colimator de Executiv. Guvernul României vrea să introducă din nou compensația de 50 de bani/litru. Specialiştii economici spun că, în perioada următoare, prețurile la carburanţi ar putea costa cu aproximativ 5% mai mult.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost întrebat recent dacă Executivul ia în calcul reintroducerea compensării de 50 de bani la pompă. El a precizat că va exista o discuție cu privire la acest aspect.

Totuși, a mai spus că România are cel mai mic al doilea preț la carburanți din Europa. Pe fond, el a zis că scumpirea nu este atât de mare, având în vedere că acciza este raportată la anul 2018.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru. Știţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic.

Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin de cât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o menţinem într-un grafic.

De asemenea, ştim că preţul la carburant pe tot lanţul aduce până la urmă scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare. Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a explicat el.

Potrivit spuselor sale, motorina s-a scumpit și mai mult și spune că acest lucru este normal având în vedere situația de la graniță. El a reamintit că motorina se folosește și în război.