Prețul carburanților miercuri, 27 septembrie

Prețul carburanților miercuri 27 septembrie. Astăzi, benzina s-a ieftinit. Motorina, în schimb, s-a scumpit ușor față de zilele trecute.

Miercuri, cea mai ieftină benzină standard costă 7,24 de lei litrul, în condițiile în care luni costa 7,29 lei. Aceasta se găsește la mai multe staţii Lukoil din Bucureşti. La restul stațiilor, prețul benzinei standard variază între 7,25 lei și 7,51 lei litrul.

Benzina premium costă între 7,74 lei la 8,16 lei litrul.

Cea mei ieftină motorină standard costă astăzi 7,67 lei litrul, faţă de 7,65 de lei cât era luni. Aceasta se găsește la o stație Lukoil din București. La restul stațiilor, prețul motorinei standard variază între 7,69 lei și 7,83 lei.

Cât despre motorina premium, aceasta costă astăzi 8,03 lei litrul, faţă de 8,01 lei litrul, cât era luni.

Prețul carburanților a crescut considerabil din vară

Din păcate, prețul carburanților a crescut considerabil de la mijlocul verii până în prezent. Țara noastră a întâlnit o scumpire atât de accentuată într-un interval atât de scurt la începutul anului trecut.

Luni, pe 25 septembrie, prețul mediu pentru un litru de motorină standard era de 7,74 lei, iar un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină se vindea, în medie, cu 7,37 lei, notează peco-online.ro.

Motorina a mai atins acest maxim în ianuarie 2023. Iar benzina s-a mai vândut cu un preț asemănător cu cel din prezent în august 2022.

Prețul unui litru de benzină s-a majorat cu 2,1% față de luna trecută. Acest lucru înseamnă că astăzi, un plin (50 de litri) costă cu 7,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Cât despre motorină, prețul mediu a crescut cu 4%, ceea ce înseamnă că astăzi, un plin (50 de litri) costă cu 15 lei mai mult.

A reapărut diferența de preț dintre benzină și motorină

La 1 ianuarie 2023, motorina costa 7,57 de lei pe litru, iar benzina 6,4 lei pe litru. Diferența era, așadar, una considerabilă. Începutul lui 2023 a coincis, de asemenea, cu suspendarea compensării cu 50 de bani a prețurilor carburanților.

După aceea, prețul motorinei a scăzut treptat, în timp ce al benzinei a crescut ușor. Astfel, la finalul primăverii, prețurile erau deja apropiate, iar diferența de preț între benzină și motorină, formată în martie 2022 și care atinsese și 1,5 lei pe litru în toamna acelui an, a dispărut.

Prețurile au crescut din nou la finalul lunii iulie, astfel că la începutul lui august, diferența a apărut din nou. În prezent, un litru de motorină standard este mai scump cu 40 de bani decât un litru de benzină standard.

Mai multe puteți citi aici.