Vești proaste pentru șoferi! Din păcate, prețul carburanților a crescut considerabil de la mijlocul verii până în prezent. Țara noastră a întâlnit o scumpire atât de accentuată într-un interval atât de scurt la începutul anului trecut.

Prețul carburanților a crescut considerabil

Luni, pe 25 septembrie, prețul mediu pentru un litru de motorină standard era de 7,74 lei, iar un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină se vindea, în medie, cu 7,37 lei, notează peco-online.ro.

Motorina a mai atins acest maxim în ianuarie 2023. Iar benzina s-a mai vândut cu un preț asemănător cu cel din prezent în august 2022.

Prețul unui litru de benzină s-a majorat cu 2,1% față de luna trecută. Acest lucru înseamnă că astăzi, un plin (50 de litri) costă cu 7,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Cât despre motorină, prețul mediu a crescut cu 4%, ceea ce înseamnă că astăzi, un plin (50 de litri) costă cu 15 lei mai mult.

A reapărut diferența de preț dintre benzină și motorină

La 1 ianuarie 2023, motorina costa 7,57 de lei pe litru, iar benzina 6,4 lei pe litru. Diferența era, așadar, una considerabilă. Începutul lui 2023 a coincis, de asemenea, cu suspendarea compensării cu 50 de bani a prețurilor carburanților.

După aceea, prețul motorinei a scăzut treptat, în timp ce al benzinei a crescut ușor. Astfel, la finalul primăverii, prețurile erau deja apropiate, iar diferența de preț între benzină și motorină, formată în martie 2022 și care atinsese și 1,5 lei pe litru în toamna acelui an, a dispărut.

Prețurile au crescut din nou la finalul lunii iulie, astfel că la începutul lui august, diferența a apărut din nou. În prezent, un litru de motorină standard este mai scump cu 40 de bani decât un litru de benzină standard.

Prețurile petrolului au urcat la maximele din ultimele 10 luni

Săptămâna trecută, prețurile petrolului au urcat la maximele din ultimele 10 luni, întrucât producţia slabă a exploatărilor de şist din SUA a amplificat îngrijorările legate de aprovizionare, pe fondul reducerilor extinse ale producţiei din partea Arabiei Saudite şi Rusiei.

”Piaţa începe să realizeze că oriunde te uiţi, există preocupări cu privire la aprovizionarea limitată, fie că este vorba de ţiţei, motorină sau benzină”, a declarat Phil Flynn, analistul Price Futures Group.

Potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA, amplificând aceste preocupări, producţia de petrol din SUA, din regiunile de top producătoare de şist, este pe cale să scadă la 9,393 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie, cel mai scăzut nivel din mai 2023.

Aceasta ar fi a treia scădere lunară consecutivă.