Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a oferit, marţi, detalii despre submăsura privind instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diapora.

Astfel, până acum, AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) a primit 256 de cereri de finanţare, în valoare de circa 10,5 milioane de euro.

Sprijin de 40.000 sau 50.000 de euro, bani nerambursabili, pentru tinerii fermieri care se întorc în ţară

“La AFIR s-au primit online 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Sprijinul acordat prin acestă linie de finanțare este 100% nerambursabil și, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier”, a scris ministrul Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Tinerii fermieri din Diaspora, care vor să acceseze fonduri europene pentru instalarea în mediul rural, au putut depune cererile la AFIR până luni, la ora 16:00.

Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a fost prelungită cu două luni

Termenul iniţial de închidere era 4 mai 2021, însă autorităţile au decis să prelungească sesiunea de primire a cererilor de finanţare până pe 5 iulie.

Alocarea financiară pentru această sesiune continuă a fost de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte.

Până la data de 4 mai, au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane de euro, au precizat reprezentanţii AFIR. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 de milioane de euro.

Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea documentului.

Acordarea sprijinului va fi proporţională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

Sursa foto: Dreamstime