Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat, după ședința de Guvern, că aproximativ un milion de bugetari vor primi, de la 1 august, în medie, cu 150 de lei mai mult la salariu. Impactul bugetar e de 2,1 miliarde de lei, bani care deja sunt bugetați, menționează el.

Majorări pentru aproape 1 milion de bugetari

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, majorări salariale pentru personalul plătit din fonduri publice, având în vedere faptul că, în ultimii doi ani, drepturile salariale ale acestor persoane au fost înghețate, ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, determinat de criza generată de pandemia de COVID-19, dar și de criza războiului din Ucraina.

„Majorările salariale se acordă începând cu luna august 2022, sub forma unei pătrimi din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția celui care ocupă funcții de demnitate publică și a celui încadrat la nivelul administrației publice locale”, se arată într-un comunicat al ministerului Muncii.

Impact bugetar de 2,1 miliarde de lei

Majorările se acordă cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite. Marius Budăi a precizat că majorarea va fi, în medie, de 150 de lei pentru fiecare angajat.

El menționează că nu sunt incluși angajații din sistemul medical, precum și alte categorii din ministere, care au ajuns deja la nivelul salarial prevăzut pentru 2022.

„Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”, a ținut să adauge Marius Budăi.

„Astăzi (vineri – n.r.) vom aproba creșterea salariilor în sistemul public. Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, în conformitate cu discuțiile avute cu partenerii sociali”, spunea la începutul ședinței Executivului premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns, conform legii 153, în anul 2022.