Potrivit legii, invatamantul este gratuit. Aceeasi Lege a invatamantului prevede ca parintii pot contribui la acoperirea cheltuielilor scolii prin clasicele fonduri ale clasei si, mai nou, ale scolii. „Nici un cadru didactic nu poate impune plata acestor fonduri, ele avand un caracter facultativ in functie de disponibilitatile parintilor. Numai ca la noi, cum parintii nu prea au autoritate in cadrul scolilor, apar cazuri in care pe filiera director-diriginte se fac presiuni pentru achitare. Nu este normal, pentru ca in lege se prevede ca aceasta contributie nu este obligatorie, iar neachitarea ei nu poate limita exercitarea drepturilor elevului. Sunt cazuri in care in schimbul unor sume mai mari platite sub forma de contributie unii parinti obtin un tratament preferential pentru odrasle”, spune dl Nicolae, director in cadrul Ministerului Invatamantului.
Posibilitatea legala de a aduna bani sub aceasta forma de la parinti are si contestatari, chiar din partea unor cadre didactice. „Este poate cea mai periculoasa chestiune pentru ca nu este in concordanta totala cu Legea invatamantului, care spune ca acesta este gratuit. In liceul nostru nu exista astfel de fonduri si pot sa va spun ca avem mai multa liniste decat altii”, spune Valentin Matrosenco, director al Colegiului National „Sfantul Sava”. Insa, cazul de la Sava este exceptia care confirma regula.
Sumele care se strang anual in aceste fonduri sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. De exemplu, la o scoala din centrul Bucurestiului, cu numai 800 de elevi, a fost fixata o suma de 500.000 lei pentru fiecare elev, reprezentand fondurile clasei si al scolii. Este vorba deci de aproape 400 de milioane. Destinatia acestor bani este greu de controlat, parintii neavand autoritate, dupa cum ne spunea domnul Ion Nicolae. „Este greu de calculat la cat se ridica suma totala care se aduna din aceste contributii ale parintilor, dar o estimare se poate face. Numai la orase sunt peste doua milioane de elevi. Din informatiile mele, nu exista contributie mai mica de 100.000 lei pe semestru. si din cel mai pesimist calcul, cu o colectare de numai 70 la suta, se strang peste 140 miliarde de lei, incasati fara nici o chitanta, al caror traseu este greu de urmarit”, ne spune un oficial din Ministerul Educatiei.

Un liceu a obtinut o sponsorizare de 35.000 USD

Cu toate ca, dupa cum spuneam, colectarea acestor bani este prevazuta in Legea invatamantului, in ultimii doi ani ministerul de resort a incercat cat mai discret sa elimine aceasta practica. „Incercam sa atragem in special oamenii cu bani catre scoala si sa eliminam o povara financiara pentru cei cu venituri reduse. Daca un parinte considera ca poate face ceva pentru scoala, ii oferim tot concursul. Printr-o astfel de initiativa am reusit sa ne dotam cu o centrala termica in valoare de 35.000 de dolari, pe care ar fi fost imposibil sa o avem dintr-un eventual fond al scoli”, spune Valentin Matrosenco.
Unitatile de invatamant situate in zone mai sarace, unde numarul celor care nu-si pot permite sa achite aceste „cotizatii” este mare, au gasit o rezolvare ingenioasa. „Comitetul de parinti a fixat o cotizatie anuala de 100.000 lei pentru fiecare din cei 1.200 de elevi. De la cei care nu-si pot permite sa plateasca acesti bani ne asteptam, ca si anul trecut, sa vina in timpul liber sa ne ajute punand mana la treaba”, spune Alina Voiculescu, director adjunct la Liceul „Costin Nenitescu”, situat la periferia Capitalei.
Veniturile extrabugetare ale scolilor nu se rezuma numai la sponsorizari. „Multe unitati de invatamant scot bani din inchirierea spatiilor excedentare, din punctele comerciale cu profil alimentar care au aparut in majoritatea scolilor sau din panourile publicitare aplicate. Toti banii proveniti din aceste surse raman la scoli si sunt cheltuiti in special pentru achizitionarea de mobilier, televizoare si calculatoare”, spune Ilie Cochinescu, directorul Directiei de Invatamant pentru Administrarea Invatamantului Preuniversitar Sector 1.

Cine nu plateste munceste

· Plata fondului clasei este optionala, neplata acestuia nu poate limita drepturile elevului
· Sumele stranse in aceste fonduri sunt imposibil de controlat, iar potrivit unor surse din Ministerul Educatiei depasesc 140 miliarde de lei anual
· scolile situate in zone sarace au gasit o solutie ingenioasa pentru cei care nu au posibilitatea de a plati fondul clasei: ii cheama la munca.
· In mod cat mai discret, in ultimii doi ani, Ministerul Educatiei a incercat sa elimine aceste fonduri, sugerandu-se orientarea catre sponsorizari
· Pentru a-si suplimenta veniturile, scolile apeleaza la inchirierea de spatii sau ofera firmelor de panotaj spatii pentru reclame.