Cum va arăta buletinul cu CIP?

Noul buletin va avea mărimea unui card bancar și va conține un CIP și alte elemente de securitate, precum cele din Belgia sau Germania.

„În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei”,  a explicat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Promisiunile făcută de oficialii din MAI

De asemenea, oficialii din MAI promit că noul buletin ne va scăpa de mersul la ghișeu pentru a obține diferite acte, deoarece va conține o cheie criptografică și ne va permite logarea în sistemele informatice ale statului.

Trebuie menționat și că Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează la proiectarea noului act, care va fi emis în data de 2 august.

„Pe față vom avea în primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică”, a explicat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, pentru Dig24.

Ce beneficii oferă noul buletin?

De asemenea, persoanele cărora le expiră buletin vor putea primi noul act electronic de identitate și vor avea anumite avantaje. Totuși, cei care nu doresc noul document pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în afara granițelor doar în baza acestuia.

„Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a conchis Cătălin Giulescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea