Aleșii au făcut s-au jucat pur și simplu cu destinele persoanelor cu handicap grav. Întâi au votat ca și acestea, pe lângă nevăzători, să beneficieze de stagiu redus de cotizare.

Apoi, s-au răzgândit. Faptul că cei cu dizabilități trebuie să muncească la fel de mult ca cei sănătoși “este o discriminare pozitivă”, a declarat fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu.

Ziua a început cu introducerea în categoria pensionarilor și a “persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”. Această nouă definiție, care până acum includea doar nevăzătorii, a fost aprobată în unanimitate de membrii comisiei de muncă.

Scopul era să-i ajute pe cei cu handicap grav să muncească, totuși, o perioadă, în loc să fie în permanență asistați social, scrie știrileprotv.ro.

Cu alte cuvinte, ce au decis parlamentarii, este că aceste persoane ar trebui să muncească aproape la fel de mult ca o persoană sănătoasă și cei cu handicap grav, precum persoanele cu membre amputate, cu paralizie avansată, cei cu schizofrenie, cu cancer sau în scaun cu rotile. În această situație este și Daniela Tontsch, care suferă de distrofie musculară și nu poate să meargă.

Daniela Tontsch, președintele Consiliul Național al Dizabilității: ”Este o afecțiune în care se atrofiază toți mușchii corpului. Așa am fost la școală, așa am fost la facultate, am fost purtată pe brațe, am fost ajutată de familie și să muncesc, să fiu un bun cetățean. Este un abuz. Persoanele cu dizabilități nu mai sunt motivate să muncească. ”

Dimpotrivă, sunt încurajate să devină asistați social, spune femeia.

Conform Ministerului Muncii, în prezent sunt peste 260.000 de români cu handicap grav. Nevăzătorii, singurii care beneficiază acum de stagiu de cotizare redus, sunt 50.000. Parlamentarii din Camera Deputaților se pregătesc miercuri de votul final pentru această lege.