Consiliul Concurenţei intenţionează să propună reducerea la 1% a comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate creditele cu dobândă variabilă, inclusiv pentru cele ipotecare.

Autorităţile locale dau dovadă de foarte mult zel când vine vorba de aplicarea directivelor comunitare. Consiliul Concurenţei a anunţat recent că intenţionează să discute cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) plafonarea comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credite cu dobândă variabilă oferite de băncile locale.

Această măsură ar urma să fie luată în spiritul Directivei Europene privind creditul de consum, însă nu şi în litera ei, în contextul în care actul legislativ comunitar face referire exclusiv la creditele de nevoi personale cu valori mici şi medii, fără a include creditele garantate, de exemplu cele imobiliare. „În luna iunie, trebuie să intre în vigoare directiva europeană prin care se prevede limitarea acestor comisioane bancare, dar dorim să discutăm cu ANPC pentru a lărgi aria de aplicare a directivei. Vrem să limităm aplicarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobândă variabilă, cu sau fără garanţie imobiliară. Directiva europeană se referă la creditele de consum fără garanţie imobiliară de până la 75.000 euro“, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Bancherii nu sunt însă la fel de entuziaşti. Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede că nu este momentul pentru a reduce comisioanele de rambursare anticipată şi la creditele garantate, nivelul de 1% nefiind unul suficient pentru a acoperi costurile suportate de bancă în cazul rambursării anticipate a unui astfel de împrumut.

Jumătate de directivă, deja aplicată

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a transpus deja în legislaţia locală o parte a prevederilor Directivei Europene privind creditul de consum. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, a devenit activă o ordonanţă de urgenţă care obligă băncile să explice dobânda variabilă în aşa fel încât componentele ei să poate fi urmărite de clienţi. Instituţiile de credit vor fi nevoite să modifice costurile doar în funcţie de evoluţiile dobânzilor medii EURIBOR, LIBOR, ­ROBOR. Acelaşi act normativ impune băncilor să stabilească un singur comision fix prin contractul de credit.

Transparenţă în trei paşi

O a treia componentă a directivei europene, care în fapt urmăreşte uniformizarea condiţiilor de accesare a unui credit la nivel european, vizează informaţiile pe care băncile le oferă consumatorului în faza precontractuală. Accentul se pune pe Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care, din iunie, va trebui să expri­me un cost mediu al pieţei şi nu cea mai bună variantă de credit, aşa cum este acum.

În acest moment, băncile preferă să afişeze o DAE pentru cea mai bună variantă de credit (cea mai lungă perioadă de creditare, cea mai mare valoare a creditului etc.), iar acest cost nu este de multe ori relevant pentru situaţia particulară a fiecărui creditat.

Record de comisioane

Inflaţie Băncile din România deţin, printre altele, un record negativ în ceea ce priveşete numărul comisioanelor pe care le aplică la creditele de nevoi personale. În cel mai bun caz, pentru un credit de consum acordat în euro veţi plăti patru astfel de taxe suplimentare. Este vorba despre comisionul de acordare, comisionul de analiză, comisionul de administrare şi comisionul de rambursare anticipată.

Unicat Băncile locale sunt singurele din Europa, cel puţin comparativ cu ţările membre ale Uniunii Europene, care percep un comision de acordare. De altfel, chiar şi în ţări comparabile cu România, cum ar fi Cehia, Ungaria sau chiar Serbia, numărul comisioanelor se reduce la două, iar valoarea lor a fost fixă pe tot parcursul derulării contractului de credit încă dinaintea apariţiei directivei europene. Mai mult, în ţările dezvoltate din care provin multe bănci active în România, cum ar fi Austria sau Grecia, nici nu se pune problema perceperii a mai mult de un comision, şi acela cu valoare fixă.