Patron in loc de angajat. Cu mici inadvertente in aplicare, impozitul aplicat firmelor mici este de preferat impozitului aplicat persoanelor fizice.
Ordonanta nr. 24/2001 a introdus un sistem simplificat de impunere pentru microintreprinderi: 1,5% impozit pe venituri. Firmele scapa de socoteala complicata a cheltuielilor deductibile sau nedeductibile, de respectarea unui anumit plafon pentru a scadea o cheltuiala din impozit etc.
„Ramane complicat in cazul TVA. Daca regulile impunerii profitului dispar in cazul microintreprinderilor, in cazul TVA nu este clar. Un exemplu: la cheltuielile de protocol, nu e sigur daca o microintreprindere poate deduce TVA mai mult decat 2% din profit. La fel, cheltuielile cu deplasarea, sponsorizarile sau altele, plafonate”, declara expertul contabil Nicolae Grigorescu, de la firma Grini Expert.
Firmele mici vor scapa foarte curand de TVA
In curand, firmele cu mai putin de 750 milioane lei cifra de afaceri/an pot scapa si de TVA. Proiectul de lege aflat in Parlament prevede posibilitatea scutirii de taxa sub plafonul mentionat. Un intreprinzator va fi avantajat sa lucreze prin firma decat pe baza de autorizatie sau de contract de munca. Cu un contabil abil, isi va reduce taxele de 20 de ori. Lucrand ca patron, isi va face o carte de munca pe o suma minima. Grosul banilor il incaseaza prin firma.
Ce impozite va avea de platit? 1,5% la veniturile firmei (inclusiv cele din dobanzi sau alte venituri). Asa cum am spus, daca incasarile vor fi sub 750 milioane lei, nu va plati TVA. „Companiile ar putea sa reduca tariful serviciului cu 19%”, adauga expertul contabil Grigorescu.
Daca pentru firmele mici pare rentabil sa lucrezi ca microintreprindere, pentru cele medii lucrurile nu stau pe roze. „O firma care a avut un an mai prost va trebui sa isi schimbe sistemul contabil, devenind microintreprindere. Ulterior, daca lucrurile se redreseaza, va reveni la noul sistem. Dintr-o facilitate, noul impozit se transforma in cosmar”, atrage atentia Mihaela Mitroi, director Taxe PricewaterhouseCoopers.
Medicii vor fi avantajati sa lucreze in sistem comercial. Cabinetele medicale (mai putin cele luate in comodat de la Casa Nationala de Sanatate) se pot organiza ca microintreprinderi. La fel si alte profesii liberale: avocati, notari, experti contabili. In prezent, liber-profesionistii sunt scutiti de TVA. Dupa adoptarea legii TVA, pot opta pentru scutire si organizati in microintreprinderi.
Noi termene pentru depunerea bilantului
Din punct de vedere fiscal, cunoscutul termen limita pentru depunerea bilanturilor anuale este inlocuit cu alte termene. Gheorghe Satmari, sef serviciu Directia de Reglementari Contabile din Ministerul Finantelor Publice (MFP), a declarat, in cadrul unui seminar de fiscalitate: „Nu mai exista 15 aprilie. Ordonanta nr. 61/2001 stabileste noi termene pentru depunerea situatiilor financiare anuale”. Firmele mici vor depune bilantul anual si contul de profit si pierdere in 60 de zile de la incheierea anului financiar, adica la inceputului lunii martie. Reamintim ca plata impozitului se face trimestrial, pana pe 25 ale primei luni din trimestrul urmator.
D.P. detine o patiserie cu sapte angajati si intentioneaza sa isi dezvolte afacerea. A incheiat un contract cu o firma de arhitectura pentru proiectul de urbanism detaliat si proiectul constructiei. Nu stie daca suma aferenta poate fi considerata investitie si poate fi dedusa din impozit. Intarzierea unui raspuns autorizat din MFP ne determina sa prezentam opiniile expertilor. Mihaela Mitroi explica: „Sunt trei elemente pentru ca o investitie sa poata fi scazuta din impozit: firma sa inregistreze profit, investitia sa fie amortizabila si sa fie facuta in active corporale sau necorporale”. Expertul Grigorescu adauga: „Proiectul de urbanism face parte dintr-o investitie in curs, astfel incat se poate deduce proportional cu valoarea intregii lucrari, in baza unei situatii partiale de investitii”.    

Mihaela Mitroi, director Taxe PricewaterhouseCoopers

Microintreprinderile isi vor reduce impozitul cu valoarea investitiilor daca sunt indeplinite trei conditii:

· In primul rand, investitia trebuie sa fie imobilizare corporala sau necorporala.
· In al doilea rand, trebuie sa fie bun amortizabil, conform Legii amortizarii nr. 15/1994.
· O a treia conditie: din situatia financiara a firmei sa rezulte profit, calculat conform regulilor de determinare a profitului.

Sunt situatii in care acest regim fiscal, in loc sa fie o facilitate, devine un cosmar.
Este cazul firmelor mijlocii, care, din diverse motive, se incadreaza ca nivel al veniturilor in categoria microintreprinderilor. Acestea sunt obligate sa se transforme in microintreprinderi si sa aplice un nou sistem de impunere si un sistem contabil pe care nu il vor, pentru ca le complica foarte mult activitatea. S-ar evita aceasta situatie daca impozitul de 1,5% ar fi optional. Firmele care au inregistrat pierderi in anul precedent se confrunta cu o alta mare problema. In mod normal, acestea se scadeau din impozitul aferent urmatorului an. Daca intre timp firma a devenit microintreprindere, cu pierderile ce se mai intampla?