Odată cu publicarea Bugetului pentru anul 2021 în Monitorul Oficial, pot începe plățile pentru contractele de ajutor de stat din Măsura 2 – Capital de lucru, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Este vorba despre aproximativ 150 de milioane de euro, bani ce vor fi disponibili imediat. Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari, explică reprezentanţii Ministerului Economiei.

Care este circuitul legal pe care trebuie să-l parcurgă banii?

Banii trebuie să parcurgă un circuit legal până la beneficiar.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului îi primește de la Trezoreria statului. Apoi îi înaintează agenției teritoriale, care, la rândul ei. îi trimite la bancă.

Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar.

După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat. În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi.

Ordinea plăților se va face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

Măsura 2 prevede, în total, fonduri de 650 milioane euro

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro.

Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată.

O prezentare a stadiului prezent al Măsurii 2 poate fi accesată la acest link.