'Acesta este un pas spre al treilea război mondial. Eu nu înţeleg logica americanilor. Şi în special nu înţeleg logica Europei, care nu se opune acestui lucru. Remarcaţi, nu Rusia îşi instalează rachetele în Cuba, americanii îşi desfăşoară rachete în Europa pentru a ţinti Rusia. De ce? Nu există astăzi niciun fel de ameninţare', a spus Korotcenko. 

Agenţia de presă AP, citată de mass-media internaţionale, a relatat că administraţia SUA ia în considerare posibilitatea instalării unor rachete în Europa, ca răspuns la ceea ce consideră a fi încălcarea de către Rusia a unui tratat nuclear datând din perioada Războiului Rece. 

În ultimii ani, Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc de dezvoltarea armelor care intră sub incidenţa Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (FNI), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan. În luna martie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia a propus în mod repetat SUA 'consultări concrete' în acest sens, dar nu a primit niciun răspuns. 

Totodată, Daily Mail a citat o declaraţie făcută duminică de ministrul de externe britanic, Philip Hammond, potrivit căreia Marea Britanie ar putea să accepte să găzduiască rachete nucleare americane pe teritoriul ei, în contextul tensiunilor cu Rusia. Londra, a explicat el, ar trebui să trimită (preşedintelui rus) Vladimir Putin 'semnale clare' ca răspuns la 'indicii îngrijorătoare' de creştere a activităţii militare ruse, inclusiv instalarea de rachete în Kaliningrad, potrivit aceluiaşi ziar britanic. 

Armele nucleare nu sunt 'o plasă cu cartofi'. Marii Britanii nu îi va fi atât de uşor să găzduiască rachetele americane, în genere, Londra ar trebui să înceteze isteria privind Rusia, deoarece Federaţia Rusă nu reprezintă nicio ameninţare la adresa acesteia, a declarat luni preşedintele Comisiei pentru apărare din Dumă (camera inferioară rus), Vladimir Komoedov, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră.

'Marea Britanie ar trebui să înceteze această isterie privitor la Rusia. Ce, nu îi sunt îndeajuns propriile arme nucleare? Are suficiente. Trebuie să-i dăm crezare lui Putin care a spus că Rusia nu intenţionează să atace pe nimeni nici astăzi, nici în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dacă nu-l credeţi pe el, atunci daţi-i crezare poporului rus şi încetaţi această isterie', a lansat Komoedov, comentând declaraţia ministrului britanic al apărării. 

Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului rece, ca urmare a crizei ucrainene. 

AGERPRES