Grupul energetic austriac OMV, proprietarul companiei româneşti Petrom, a închiriat nava specială Marshall Vasilevsky, care este, potrivit preşedintelui Vladimir Putin, o garanţie a securităţii energetice a enclavei Kaliningrad, scrie b1.ro. Nava aparţine grupului rus Gazprom şi este o platformă unică în Rusia, ea permiţând transportul de gaze lichefiate şi este echipată cu echipamente pentru regazeificare, adică pentru conversia gazelor lichefiate în gaze naturale care pot fi pompate ulterior prin gazoducte spre consumatori, potrivit agenţiei Reuters.

Rainer Seele, directorul general al OMV, a confirmat, joi, că grupul austriac a închiriat această navă, după ce, anterior, trei surse Gazprom au spus că a fost încheiat un acord. Prezent la forumul economic de la Alpbach, Seele a declarat că OMV intenţionează să utilizeze nava ca o facilitate de stocare offshore, însă nu a dorit să spună dacă nava este încărcată cu gaze lichefiate de la Gazprom şi nici care este perioada pentru care OMV a închiriat nava.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon, platforma este ancorată în apropiere de portul Rotterdam. „OMV a încărcat gaze naturale lichefiate şi aşteaptă să crească preţurile pentru a revinde gazele”, a precizat o sursă din interiorul Gazprom. Potrivit surselor, OMV ar fi închiriat această navă până în luna noiembrie.