Soluţionarea acestui caz era considerat un test al politicii de asanare a sectorului financiar rus demarată de Banca Centrală, care a închis mai multe sute de bănci în ultimii ani şi a injectat importante fonduri publice. 

În cazul Bank Peresvet, Banca Centrală a Rusiei va acorda un credit de 66,7 miliarde de ruble (1,1 miliarde de euro la cursul de schimb actual) iar la rândul lor "peste 70 de creditori şi-au manifestat dorinţa de a participa şi ei la procedura de asanare", a anunţat instituția într-un comunicat, precizând că participarea creditorilor se va face prin conversia depozitelor lor în obligaţiuni în valoare de 69,7 miliarde ruble (1,15 miliarde de euro). 

Procesul de redresare a Bank Peresvet va fi gestionat de societatea bancară VBRR, controlată la rândul său de grupul petrolier Rosneft, la care acţionar majoritar este statul rus. 

Dosarul Bank Peresvet este unul sensibil din mai multe motive. Pe de o parte, această societate bancară este deţinută în proporţie de 49% de biserica ortodoxă rusă, instituţie foarte influentă pentru care efectuează anumite tranzacţii. În plus, printre clienţii băncii se numără o serie de mari companii ruseşti precum producătorii de electricitate Inter-RAO sau RusHydro care vor participa la redresarea Bank Peresvet. Pe de altă parte, sumele necesare pentru susţinerea băncii complică soluţionarea problemei. Până în prezent Banca Centrală a Rusiei a ales să salveze băncile cu probleme, fie prin acordarea unor împrumuturi cu dobânzi preferenţiale, fie prin plasarea lor în faliment. 

De la numirea Elvirei Nabiullina în fruntea sa în 2013, Banca Centrală a Rusiei a închis peste 300 de bănci. 

AGERPRES