Românii, victime ale acestei escrocherii: Au rămas fără banii din conturi! Tot mai mulți români au descoperit ușurința cu care poți face cumpărăturile online în ultima perioadă, mai ales de sărbători. Cu toate acestea, nu sunt puțini cei care s-au trezit cu tranzacții suspecte sau, mai rău, fără bani în conturi.

Specialiștii susțin că acest lucru s-a întâmplat pentru că și-au introdus datele bancare fie pe site-uri clonate, fie nesecurizate. O veste bună este că banii se pot recupera în general, dar din păcate, procedura poate dura și câteva luni.

Sute de persoane din toată ţara sunt păcălite prin metoda numită de specialişti – phishing. Concret, mai mulţi indivizi pretind că sunt cumpărători, trimit un link fraudulos şi reuşesc, astfel, să obţină date confidenţiale, care îi ajută să fure bani, scrie stirileprotv.ro.

Banii se recuperează destul de greu

Un exemplu de phishing este și cazul unei tinere care a căzut în capcană fără să bănuiască nimic.

„Am primit mesaj şi mi s-a spus că vrea livrare prin intermediul site-ului. Ei îţi trimit un link. Îţi induc ideea că au făcut plată prin aplicaţie. Nu-i deloc aşa, e un link fantomă. Tu îl primeşti, îl accesezi şi îţi cere soldul actual de pe card”.

Banii, odată luaţi de pe cardul bancar, sunt greu de recuperat, chiar dacă sunteţi victima unei inșelătorii.

În cazul în care aţi introdus datele personale de bună voie, șansele scad considerabil, iar o anchetă a Poliţiei poate dura ani de zile.

Ce soluții avem pentru a ne proteja de astfel de pericole online

Reprezentanţii băncilor ne recomandă să ne activăm notificările în cadrul aplicaţiilor bancare de pe telefon. Astfel, putem ştii, în orice moment, care este statusul contului. Se poate verifica inclusiv ora tranzacţiei sau dacă este dublată, de exemplu.

O altă măsură de precauţie ar fi să avem un alt card, cu fonduri limitate, numai pentru tranzacţiile online şi, indiferent de situaţie, să nu avem încredere în toate site-urile.

Mihai Rotaru, purtător de cuvânt CERT-RO, ne recomandă să fim foarte vigilenți când facem cumpărături online pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

„Trebuie să fim atenţi la denumirea site-ului, pentru că personal chiar am întâlnit site-uri care aveau domeniul .online, sau .xyz, nu .ro. De multe ori, atacatorii nu sunt vorbitori de limba română nativi. Sunt străini cel mai probabil şi folosesc instrumente automate de traducere pentru a se conversa cu potenţialele victime.”