Medicul pediatru Mihai Craiu consideră că mulți părinți fac greșeala în această perioadă. Acesta punctează că, deși nu este foarte frig afară, mulți părinți obișnuiesc să încălzească în casă peste măsură, ceea ce poate duce la apariția febrei, mai ales în cazul lipsei umidității.

Acesta a explicat că gripa nu a început încă să circule în acest sezon și având în vedere că școlile sunt închise copiii nu mai au cum să o transmită în comunitate.

„În principiu, gripa nu a început să circule în acest sezon, iar copiii sunt, în general, sursa principală de transmitere a gripei în comunitate. Copiii frecventează colectivităţi şi cum în acestă perioadă şcolile şi grădiniţele sunt închise, nu mai au cum”, a explicat medicul Mihai Craiu, miercuri, la Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Febra poate să aibă și o altă explicație

Medicul a mai spus că gripa, toxiinfecţiile alimentare şi parazitozele sunt alte câteva boli care pot determina febra la copii.

„Ar putea să existe afecţiuni infecţioase care să aibă legătură cu sezonul. Acum, de exemplu, pot să apară toxiinfecţii alimentare, parazitoze. Deci, bolile cu febră pot să aibă în spatele lor şi altceva decât o viroză contagioasă”, a spus medicul pediatru.

Acesta recomandă să apelăm la medicul de familie atunci când copiii prezintă și alte simptome în afară de febră.

„Sfatul meu e ca atunci când copilul are febră plus, adică în afară de febră are şi altceva asociat, precum diaree, vărsături, respiraţie dificilă, tuse, durere sau erupţie pe piele, este musai să apelăm la medicul nostru”, a subliniat dr. Mihai Craiu.

Lipsa de umiditate și căldura excesivă poate duce la febră

Febra mai poate să apară și din cauza părinților care încălzesc foarte mult locuința în această perioadă. Acesta spune că temperatura optimă este de 19-20 de grade Celsius.

„Părinţii cu copii mici au tendinţa să facă foarte cald în cameră, des sunt temperaturi peste 25 de grade în camere, iar temperatura optimă este 19-20. Dacă i se mai pune copilului şi ceva pe cap, ca să nu-l tragă curentul, cum spun mulţi, sportul nostru naţional, este foarte probabil să supraîncălzim sugarul.

De aceea, soluţia, şi nu numai pentru COVID, este aerisirea frecventă şi riguroasă a camerei”, a recomandat dr. Craiu.

Lipsa de umiditate, împreună cu excesul de căldură poate produce febră, spune medicul, care recomandă să „scoatem copilul din acea cameră şi să-i facem o băiţă hipotermizantă”.

„Lipsa de umiditate şi excesul de căldură poate să producă febră neinfecţioasă. În aces caz, e bine să scoatem copilul din acea cameră şi să-i facem o băiţă hipotermizantă”, a conchis dr. pediatru Mihai Craiu.