Cercetarea a fost făcută pe baza informaţiilor primite de la 36 de companii de asigurări auto. Asociaţia COSPE a anunţat că va depune plângere la autorităţile competente care studiază cazurile de discriminare. În context general, valorile asigurărilor auto diferă de la caz la caz, în funcţie de vârsta, sexul şoferilor, anii de experienţă la volan. Potrivit anchetei realizate de COSPE, în cele mai multe cazuri, asiguratorii aplică tarife suplimentare străinilor, în special românilor şi bulgarilor.

Prima condiţie impusă străinilor care solicitau o asigurare pentru maşină era furnizarea actelor de şedere legală înainte de emite o listă a preţurilor. Mai mult de jumătate dintre cele 36 de companii de asigurare au prezentat costuri suprataxate faţă de valoarea reală.

"Am constatat acest comportament rasist în urmă cu ceva timp. Este pentru prima dată când am decis să publicăm rezultatele anchetei şi să luăm măsuri. Vom extinde cercetările şi la alte domenii", a precizat Udo Enwereuzor, coordonatorul cercetării. Specialiştii au analizat tarifele impuse şoferilor italieni, francezi, români, bulgari şi marocani în perioada iulie – septembrie 2011.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că tarifele se majorează de la 17,68% la 55% pentru cetăţenii români şi cu până la 65,24% pentru bulgari. Aceleaşi tarife speciale, până la 55%, le suportă şi cetăţenii din Maroc. Doar cetăţenii francezi au primit aceleaşi tarife ca cetăţenii italieni.

Datele obţinute vor face obiectul unei anchete penale, asigură specialiştii.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: