Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Românii din farfuriile cărora mănâncă și vedetele de la Hollywood

Autor: | | 6 Comentarii | 3610 Vizualizari

În urmă cu 24 de ani, într-un garaj din Alba Iulia, a luat naștere un business care a ajuns să producă, anual, 40 de milioane de farfurii. Capitalul inițial a fost de doar 100 de mărci germane.

În 1991, Elena Covaciu şi cei doi fii, Cristian şi Cosmin, au decis că este momentul să facă pe cont propriu ceea ce ştiau mai bine: ceramică. „Mama mea a lucrat în acest domeniu, a fost directoare la fabrica Apulum. Eu tocmai absolvisem facultatea şi eram asistent universitar“, spune Cristian Covaciu, director general al IPEC SA. El îşi aminteşte că primii ani de antreprenoriat au fost mai degrabă „o necesitate de supravieţuire“. „Am început să producem cu un cuptor făcut de mine, într-un garaj“, povesteşte Covaciu. Primii ani de antreprenoriat au fost plini de oportunităţi, dar şi de provocări. „Atunci puteai să produci orice, era o penurie de produse, magazinele erau goale, ne era destul de uşor să ne vindem produsele. Mai greu a fost în perioada de inflaţie. Primul credit, de un milion de lei în perioada în care o Dacie se vindea cu 75.000 de lei, l-am luat cu 20% dobândă şi în 3 luni aceasta a crescut la 125%“, îşi aminteşte antreprenorul. Cu toate că prima sumă investită în businessul de familie a fost una modică, astăzi afacerea a ajuns la venituri anuale de 100 de milioane de lei.

Inovaţie şi tehnologie

Pentru a ajunge la un asemenea nivel, familia Covaciu a investit mult în tehnologie, fiind printre primele unităţi din lume care au introdus roboţi în procesul de fabricaţie. Încă de la început, această filosofie - de a avea ultimele tehnologii -, la care se adaugă o regulă de principiu în business - „reinvestirea profitului obţinut“ - s-a dovedit a fi profitabilă. „Am avut o evoluţie constantă a cifrei de afaceri. Cam la trei ani ne-am dublat businessul. Suntem cel mai mare producător din Europa şi acoperim peste 1% din producţia mondială de farfurii“, declară maganerul companiei. Aşa a ajuns ca IPEC să fie mult mai cunoscută în străinătate decât este în propria ţară sau în oraşul în care îşi desfăşoară activitatea. Doar o mică parte din producţie rămâne pe piaţa din România, circa 99% luând calea exportului. „Cea mai mare satisfacţie a mea este când deschid televizorul şi văd un film de la Hollywood, iar toată lumea mănâncă din farfuriile produse de IPEC“, spune Cristian Covaciu. Principalele pieţe de desfacere sunt cele din Europa, în special Germania, dar şi SUA sau chiar China şi Japonia. Cum a ajuns compania din Alba Iulia să ocupe un loc la masa celor mai mari producători mondiali de farfurii? Prin investiţii în eficientizare şi reţete proprii de producţie. „Avem peste 200 de roboţi şi tehnologii unice în lume. Suntem primii care am presat ceaşca cu tot cu toartă, avem tehnologii de identificare optică, iar acum lucrăm la un proiect de digital printing, care nu există în lume, funcţional la ora aceasta“, se mândreşte Covaciu.

Potrivit lui, anul trecut compania a derulat un proiect important de eficienţă energetică, prin care consumurile de electricitate şi gaze naturale au scăzut cu până la 30%. Ambele proiecte au fost realizate cu ajutorul fondurilor europene, ridicându-se la o valoare de aproximativ 10 milioane de lei fiecare. Omul de afaceri îşi doreşte să aplice pentru noi proiecte şi în anii următori, cu toate că în derularea proiectelor finalizate a avut parte şi de unele situaţii neplăcute. „Personal am asistat la o şedinţă organizată de Ministerul Fondurilor Europene în care ni s-a explicat cum trebuie derulat proiectul şi în care s-a transmis ca cererea de rambursare să se facă după modelul prezentat pe site-ul instituţiei. La final, au venit şi ne-au spus că nu era bine. Această greşeală a fost de 200.000 de euro şi am plătit noi“, spune managerul IPEC.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Cancan

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

Candidat la TOP 300

22 septembrie 2015

Producția românească de tractoare renaște la Reghin

Candidat la TOP 300

11 septembrie 2015

Dumitru Becșenescu pariază pe gazul natural comprimat

Candidat la TOP 300

03 aprilie 2015

Topul milionarilor care sunt achetaţi de către DNA

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.