Vești proaste pentru românii care locuiesc în comuna Saraiu din județul Constanța. Comuna a ajuns la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 10,89 la mia de locuitori.

În acest context, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, a propus intrearea în carantină începând cu 27 martie, ora 12,00. Institutului Naţional de Sănătate Publică a dat la rândul ei avizul.

Astfel, potrivit unei informări Instituţiei Prefectului, în judeţul Constanţa, în afara comunei Saraiu, alte opt localităţi, printre care şi municipiul Constanţa, au o incidenţă a cazurilor de coronavirus de peste 4/1.000 de locuitori, urmând ca în acestea să fie aplicate prevederile hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) din 25 martie.

În ceea ce privește rata incidenţei cumulate a cazurilor de COVID-19 înregistrată vineri, pe baza situaţiei din ultimele 14 zile, aceasta este în judeţ de 3,88 la mia de locuitori iar în municipiul Constanţa, de 5,84/1.000.

Noi restricții intră în vigoare

De menționat este faptul, că, premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, într-o postare pe pagina personală de Facebook, că noile măsuri pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 prevăzute în hotărârea CNSU vor fi aplicate începând de duminică.

“Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a scris Cîţu pe Facebook.

De cealaltă parte, joi seară, șeful DSU, Raed Arafat a anunţat că în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 trece de 4 la mia de locuitori circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până la ora 20,00 iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18,00.

În cazul comunei Saraiu, însă, se vor aplica măsurile pentru localitățile care depășesc incidența de 7,5 la mia de locuitori. Mai exact, măsurile anunțate vor fi valabile și în timpul săptămânii, nu doar în weekend.