Astfel, în perioada următoare, focusul investitorilor de pe piața locală va rămâne pe proiecte majore, însă va fi dublat de atenția acordată centralelor mici, de pe acoperiș. Lipsa unui cadru legislativ previzibil (privind alocarea certificatelor verzi, mecanismul de compensare, atingerea capacității maxime etc) afectează planurile de dezvoltare ale jucătorilor de pe piața locală. O altă provocare majoră este reprezentată de dificultatea în obținerea finanțării din partea băncilor, care conduce la situația în care multe proiecte să nu mai respecte termenele din planul inițial de dezvoltare.
Potrivit lui Ales Spacil, Business Development Conergy Italia, schimbările legislative trebuie să fie previzibile pentru ca activitatea jucătorilor din piață să fie eficientă pe termen lung. “Într-o perioadă în care costurile energiei fotovoltaice au scăzut considerabil, autoritățile din fiecare stat ar trebui să facă eforturi pentru a crește producția acestui tip de energie,” a adăugat Ales Spacil.
Creșterea pieței în anii următori ar putea fi una semnificativă, depinzând însă și de introducerea sistemului Feed in Tariff. De asemenea, potrivit reprezentanților Conergy, vom asista la o creștere a interesului clienților pentru calitatea materialelor utilizate, pentru că investiția în panouri solare trebuie văzută ca una pe termen lung, cu o rezistență în timp de zeci de ani.

Altfel, schimbările majore ale sistemului de reglementare pentru surse de energie regenerabile – mai ales în sectorul fotovoltaic – , anunțate recent ar putea determina o reticență a investitorilor în a realiza investiții în România, considerându-le cu un grad ridicat de risc, potrivit lui Guglielmo Martino, Energy and Services. De asemenea, faptul că certificatele verzi pot fi tranzacționate numai prin OPCOM și piețe centralizate limitează libertatea antreprenorilor și va avea un impact major asupra finanțărilor oferite de bănci pentru proiecte pe piața fotovoltaică.
În același timp, toate modificările recente în cadrul legislativ ar putea determina investitorii să își concentreze atenția asupra proiectelor de sub 1 MW (inclusiv cele cu panouri pentru acoperișuri). Evenimentul a fost organizat de Conergy în parteneriat cu Energy and Services și Socomec.