România rămâne în urmă cu PNRR. Unde greșește țara noastră? Corina Crețu: Trebuie să existe un corp de control

România ar urma să primească de la Uniune Europeană 30 de miliarde de euro pentru relansarea economică. Din păcate, țara noastră nu a trimis încă o formă finală  Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La celălalt pol, Italia și Portugalia au trimis deja formele finale. Italia a ajuns la un acord pentru 220 de miliarde de euro, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată, scrie alephnews.ro.

În acest context, Corina Crețu, europarlamentar și membru al Comisiei pentru controlul bugetar explică unde greșește România. Ea spune că există diferențe mari între personalul care lucrează în domeniul fondurilor europene, subliniind că este nevoie de specialiști pentru proiectele mari.

„Există diferențe foarte mari în legătură cu pregătirea personalului care lucrează în domeniul fondurilor europene. Proiecte concrete, mature sunt foarte greu de făcut, trebuie specialiști și trebuie o coordonare foarte strânsă. Cei de la guvernare, sunt și foarte netransparenți în folosirea resurselor”, a spus Corina Crețu.

România nu își cheltuie banii la timp

Corina Crețu a mai spus că România trebuie să ajungă la nivelul la care nu va mai fi recunoscută pentru că nu reușește să-și cheltuie banii la timp. Amintim că, după 14 ani de la aderarea la UE, România  a primit 60 de miliarde de euro dar nu a reușit să-i cheltuiască pe toți. Un bun exemplu după care țara noastră s-ar putea lua este Portugalia, care a reușit, de fiecare dată, să folosească fondurile europene înainte de deadline.

„Cred că trebuie în primul rând să existe un corp, poate în subordinea prim-ministrului, care să coordoneze toate aceste proiecte, astfel încât poate la un moment dat România să depășească faima pe care o are din păcate la nivel European că nu reușește să-și cheltuiască banii în timp”, susține Corina Crețu.

State precum Franța și Germania au făcut un apel la unitate și au decis să își prezinte împreună planurile de redresare. Corina Crețu este de părere că România ar trebui să se coordoneze cu statele din centrul și estul Europei.

„E vorba de un semnal politic pe care cele două țări vor să-l dea pentru a arăta că Europa e unită. Dar dincolo de acest lucru și eu cred că România ar trebui să se coordoneze cu statele din centrul si Estul European”, a spus Corina Crețu, potrivit sursei anterior citată.

Sursă foto: Dreamstime