Mediul rural are nevoie disperată de apă și canalizare. Un procent de 40% din mediul rural este lipsit încă de aceste nevoi esențiale, iar necesarul de investiţii se ridică la 20 de miliarde de euro. Aceste explicații au fost oferite de Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Discutăm în baza unor statistici puse la dispoziţie de un studiu pro­fund al Băncii Mondiale, care a făcut o analiză a sistemelor integrate de apă şi canalizare la nivelul României şi dis­cutăm de o nevoie de investiţii pen­tru 40% din zona rurală. (…) Aproape 70% din bugetul total al PNRR ar trebui să fie destinat acestei com­ponente, ceea ce înseamnă că ne­voia este mai mare decât oferta“, a spus Ivan, citat de mesageruldesibiu.

Asociaţia care reprezintă circa 2.200 dintre cele 2.862 de comune din România speră ca viitoarele axe pe fonduri europene să le dea o şansă şi localităţilor cu sub 2.000 de locuitori, care nu au reuşit să se încadreze pe cadrul multianual anterior.

Peste 50% dintre comunele din România nu sunt conectate la reţeaua de gaz

„Discutăm încă de localităţi care au fost văduvite în exerciţiile finan­cia­re trecute. (…) PNRR este o oportu­nitate pentru că elimină acest prag al sta­tuării criteriilor de eligibilitate pen­tru comunele sub 2.000 de locuitori şi încă sperăm că va fi o nouă etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală care să vină cu adresabilitate şi către introducerea reţelelor de apă şi canalizare în mediul rural, şi cu soluţii alternative de energie termică“, a subliniat Valentin Ivan.

Prin urmare, comunele au prio­ri­tăţi care nu se aliniază neapărat cu pla­nu­rile stabilite la vârful UE, însă aceste nevoi primare nu mai pot fi amânate.

„Suntem astăzi în situaţia în care Europa vine cu un program nou, în ceea ce priveşte Green Deal, o Europă verde, o Europă digitală, iar noi pe zona rurală încă trebuie să facem faţă nevoilor legate de infrastructurile de apă, canalizare, gaz şi uneori şi electricitate“.

În ceea ce priveşte extinderea reţelei de gaz, vicepreşedintele ACoR a subliniat că peste 50% dintre comunele din România nu sunt conectate la reţeaua de gaz, într-un moment în care Europa deja priveşte gazul doar ca pe un element de tranziţie.

„Recomandările europene ne duc către soluţii de energie verde, dar cred că noi ca autorităţi ar trebui să avem o abordare în care prioritate să aibă aceste aspecte privind soluţiile tehnice raportate la soluţiile inovative şi de energie alternativă“.