Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe Sergio Mattarella

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Potrivit președintelui României, cifrele pentru anul trecut indică că schimburile bilaterale au atins deja suma de 20 de miliarde de euro.

„Am abordat în cadrul discuțiilor consolidarea familiei noastre comune europene și cât de semnificativă rămâne planificarea agendei strategice pentru perioada următoare”, a spus acesta.

Klaus Iohannis a adăugat că prezența importantă la vot la alegerile europene reflectă interesul cetățenilor. Dacă Uniunea Europeană va întări principiile coeziunii și solidarității interne, rolul său va crește.

Totodată, liderul de la Cotroceni și-a exprimat aprecierea față de rolul Italiei în Poliția Aeriană NATO în România.

„Vom continua să lucrăm împreună cu Italia și toți aliații pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război, prin consolidarea pe flancul estic și sudic.

Mă bucură faptul că împreună susținem concret parcursul Republicii Moldova de aderare la UE. Republica Moldova e partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul de care are nevoie”, a declarat el.

România, un partener extrem de important pentru Italia

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat că situația geopolitică s-a schimbat radical față de acum opt ani, când a venit ultima dată în România. El a punctat că România este un partener extrem de important pentru Italia.

Mattarella și-a exprimat dorința ca țara sa să ceară Consiliului European să aprobe intrarea României pe deplin în spațiul Schengen, subliniind că „relațiile noastre bilaterale sunt excelente pe toate planurile”.

„În Italia se află o comunitate numeroasă de români care contribuie la viața noastră. În România se află multe firme italiene. Sperăm ca schimburile comerciale bilaterale să crească și mai mult.

Este indispensabilă extinderea UE și antrenarea țărilor candidate. Am fost ieri în R Moldova și am reafirmat sprijinul față de R Moldova pe parcursul integrării europene”, a declarat el.

Președintele italian a mai spus că „UE trebuie să fie mai rapidă în luarea deciziilor, pentru că lumea nu așteaptă”.

„Am abordat tema securității. Suntem țări membre NATO și avem încredere în Alianță. De aceea ne gândim că o apărare comună europeană este necesară pentru a consolida pilonul european în NATO”, a adăugat acesta.

O continuare a dialogului dintre România și Italia

Vizita oficială reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel, marcat de momentul istoric al vizitei de stat pe care Președintele României a efectuat-o în Republica Italiană în 2018, prima după 45 de ani, și de a treia ședință comună de guvern româno-italiană, care a avut loc la Roma în perioada 14-15 februarie 2024, a transmis Administrația Prezidențială.

În 2024, România și Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 60 de ani de la ridicarea relațiilor la nivel de Ambasadă, date semnificative pentru dezvoltarea ascendentă a dialogului bilateral.

În contextul relațiilor excelente dintre România și Italia, bazate pe o legătură solidă, vizita oficială la București reconfirmă importanța Parteneriatului Strategic Consolidat, dinamismul în multiplele domenii de cooperare bilaterală, contribuția la viața socială și economică a comunității românești din Italia și a celei italiene din România, precum și abordările comune în cadrul forurilor europene, euroatlantice și internaționale. Cei doi șefi de stat vor discuta, de asemenea, aspecte legate de evoluțiile europene și globale, cu accent pe Agenda Strategică a UE și pe situația de securitate.