Politicienii PSRM, apropiați ai președintelui moldovean Igor Dodon, au criticat în ultimele zile ajutorul medical oferit de România, care constă în 52 de medici și materiale în valoare de 3,5 milioane de euro.

Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa Daniel Ioniță a venit cu o reacție, după ce mai mulți exponenți ai PSRM au adus critici României, care în opinia lor, au acordat ajutor Republicii Moldova, „prea târziu”.

Mesajul ambasadorului

”Au început deja unii de prin Republica Moldova și de pe la București să se agite și să încerce să discrediteze asistența umanitară oferită generos de România, dezinteresat și necondiționat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, acum în vremuri de năpastă pandemică. Cum că a venit prea târziu, cum că n-ar fi nevoie (serios?), cum că alții din vecinătate au fost mai rapizi și România doar copiază, cum că ar fi doar poze și fanfare etc., etc.

Dragelor și dragilor, în primul rând, în aceste vremuri grele pentru toți nu suntem într-un concurs de frumusețe. Orice gest contează și orice efort trebuie apreciat. Doar împreună putem ieși din criză, astfel încât să sperăm la o viață normală.

În al doilea rând, politica României față de Republica Moldova este consecventă și predictibilă și are în centrul său susținerea parcursului european (pentru care guvernul de la Chișinău trebuie să facă reforme) și asistența acordată cetățenilor (gradinițe, autobuze pentru elevi, burse școlare, edificii renovate, tabere pentru copii, cultură, sănătate etc.).

În al treilea rând, România se îngrijește de cetățenii Republicii Moldova, mai ales când sunt în nevoie. România e alături de toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de limba vorbită sau de partidul cu care aceștia votează, e solidară și empatică. Și nu pune condiții.

În această logică se înscrie decizia Președintelui României și a Guvernului României de a trimite în Republica Moldova o echipă medicală (52 de persoane, dintre care 41 de medici și asistente) și o donație consistentă de circa 3,5 milioane euro constând în echipamente medicale și medicamente. Marcăm și astfel 10 ani de Parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european sl Republicii Moldova.

Echipa medicală a ajuns la 30 aprilie 2020 și este pe deplin operațională în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți. De reținut că în aceste vremuri resursa umană, medicii, este cea mai valoroasă și trebuie apreciată corespunzător. Le mulțumesc acestor bravi eroi din prima linie de luptă cu coronavirus, care au venit voluntar în această misiune umanitară în Republica Moldova, pentru care Romania suportă toate costurile, inclusiv echipamentele lor individuale de protecție.

Donația de echipamente medicale urmează să vină. Să vedeți atunci poze și PR, cum ar spune unii. Abia aștept”, a scrie Ioniță.