Mai exact, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează că încă 214.110 doze de vaccin Pfizer BioNTech vor fi livrate luni în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Dozele vor ajunge în șapte centre diferite din Cluj, București, Brașov, Constanța, Craiova , Iași, dar și Timișoara.

Potrivit sursei citate, dozele vor fi distribuite, după cum urmează:

– Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 60.840 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Braşov: 24.570 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 28.080 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 24.570 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 23.400 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 28.080 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 24.570 doze.

În ceea ce privește utilizatrea dozelor, potrivit sursei citate, în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul naţional şi centrele regionale de depozitare, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Totodată, calendarul de livrare mai prevede că următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România pe 8 martie, aşteptându-se confirmarea oficială din partea firmei producătoare.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, precizează CNCAV.

De menționat este faptul că, în România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de înscriere pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Câte doze de vaccin va primi România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, a vorbit și el despre numărul de doze de vaccin care vor ajunge în România. Este vorba despre aproximativ 2,6 milioane de doze de vaccin produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Mai exact, România va primi 1,2 milioane de doze Pfizer – BioNTech, 230.000 de doze Moderna și 1,2 milioane de doze AstraZeneca, a precizat Gheorghiță.

Întrebat câte persoane ar urma să fie vaccinate la 1 septembrie 2021, în condițiile în care dozele de vaccin primite de România ar urma să crească, Valeriiu Gheorghiță se așteaptă la peste 10 milioane.

“Ar trebuie să fie vaccinate peste 10 milioane de persoane (până pe 1 septembrie). Săptămâna viitoare, până pe 5 martie, ajungem la peste 1 milion de persoane vaccinate.

Din luna martie, bazându-ne pe o estimare a calendarul de livrare, vom avea, probabil, acces la 3 milioane de doze sau peste, vom putea crește de ritmul vaccinării, de astfel încât să atingem acea țintă de 10 milioane.

Acest lucru depinde și de adresabilitate (…) Accesul persoanelor din mediul rural la vaccin este o provocare. Suntem preocupați să dezvoltăm unitățile mobile de vaccinare care vor fi date în folosință pentru persoane din mediu rural, care au acces limitat la centrele de vaccinare”, a spus la Antena 3 coordonatorul programului de vaccinare.