Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a precizat, joi, că, deși vaccinurile existente ar trebui să conducă la evitarea unui al patrulea val de COVID-19, această amenințare există în continuare.

„O să parafrazez ce a zis premierul, că nu ar trebui să ajungem la valul 4 că avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi ar trebuie să ne vaccinăm. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, reducem acest risc. Dacă rămânem mai puţini vaccinaţi şi dorinţa de vaccinare rămâne una scăzută, posibilitatea de a avea la un moment dat un val nou există, nimeni nu poate să o nege, mai ales că acest lucru depinde de evoluţia pandemică nu numai în România, pe plan internaţional”, a declarat Arafat, la Guvern.

Mai mult, Raed Arafat a adăugat că vaccinurile sunt eficiente în ceea ce privește noile tulpini, iar în acest sens, vaccinarea ar trebui să fie o prioritate, chiar pentru a evita un nou posibil vârf de cazuri.

„Poate că nu e egală cu varianta iniţială, dar există, adică cine se vaccinează cel puţin probabil că va limita posibilitatea să aibă o îmbolnăvire gravă. Sfatul de a se vaccina rămâne sfatul numărul 1 pentru noi dacă vrem chiar să nu ajungem într-o fază nouă de un vârf nou, în următoarea perioadă”, a conchis Raed Arafat.

Bilanț coronavirus 24 iunie

Pandemia de coronavirus continuă să facă probleme în România chiar dacă ne aflăm în plină campanie naţională de vaccinare. Cei de la Grupul de Comunicare Strategică au anunţat bilanţul coronavirus pentru 24 iunie.

Avem parte de noi cazuri de infectare faţă de bilanţ coronavirus 23 iunie. Din păcate, creşte şi numărul deceselor. La Terapie Intensivă, medicii încearcă să le salveze viaţa celor cu forme grave de COVID.

Până astăzi, 24 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.457 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.045.303 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 68 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu