Descoperire incredibilă făcută în București. O companie a Sectorului 3 achită unei firme deținute, prin alte firme, de Ilie și Lidia Negoiță, părinții edilului Robert Negoiță, suma de 250.000 de euro. Se pare că banii reprezintă chiria pe 10 ani pentru un drum privat care să permită accesul la stația publică de sortare de deșeuri de la Cățelu, amenajată de Primăria Sectorului 3, scrie Libertatea.ro.

Cum s-a ajuns în această situație

În 14 octombrie 2019, firma privată „Edificia Star Construct SRL” și compania publică intitulată „Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL” au încheiat un contract de închiriere pentru o suprafață de 2.390 de metri pătrați. Suprafața închiriată de către stat e parte a unui teren privat, aflat la ieșirea din București, în zona Pallady.

Cine sunt proprietarii terenului

Edificia Star Construct SRL este o firmă deținută de familia Negoiță. Acționare la Edificia sunt alte două companii unde proprietari sunt rudele primarului de la sectorul 3.  SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL este societatea Consiliului Local Sector 3. Ea administrează, printre altele, stația de sortare aflată la 100 de metri de gospodăriile oamenilor din Cățelu.

Afacerea are ca obiect închirierea terenului pentru un drum de acces spre stația de sortare a gunoaielor de la marginea Capitalei, construită de Primăria Sectorului 3. Costul contractului este de 4 lei pe metru pătrat pe lună. Cumulat, asta înseamnă 9.560 de lei lunar, fără TVA, echivalentul a aproape 2.000 de euro pe lună. Adică aproximativ 25.000 de euro pe an.

Fâșia de drum se află chiar în curtea de acum a stației de sortare. Practic, câtă vreme funcționează stația de sortare, primăria are nevoie de acces și va prelungi contractul de chirie. Alternativa ar fi să cumpere terenul.

Conform datelor de la termene.ro, acționarii firmei Edificia Star Construct SRL sunt: Bloom Project Development SRL (39%) Value Investor Expert SRL (36%) Jacob Gardens SRL (23%) Acționară a Edificia, Bloom îi are acționari cu 50% pe Lidia și Ilie Negoiță. Restul de deținut de companii cu numele RIN, care sunt acționare și la Bloom. În proprietățile înșirate în cascadă, toate companiile cu numele RIN îi au ca acționari majoritari pe părinții și sora lui Robert Negoiță.

RIN Hospitality Company: Lidia Negoiță – mama (37%) Ilie Negoiță – tatăl (33%) Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (29%)

RIN Resort & Spa:  Lidia Negoiță – mama (35%) Ilie Negoiță – tatăl (34%) Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%)

RIN Grand Estate SRL: Lidia Negoiță – mama (35%) Ilie Negoiță – tatăl (34%) Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%)

Din treaptă în treaptă, din firmă în firmă, la banii publici din Primăria 3 ajung părinții primarului Negoiță.

Reacția S3

Președintele Consiliului de Administrație al societății Primăriei, Mihai Nițu a venit cu o reacție privind închirierea terenului de la Edificia era necesară pentru obținerea autorizației de funcționare, în condițiile în care la construirea stației de sortare exista un singur drum de acces dinspre Splaiul Unirii.

„Am avut nevoie să închiriem, pentru că nu aveam drum de acces când am cerut autorizație de funcționare. Ne-a impus Agenția pentru Protecția Mediului. Pentru siguranța la incendiu e nevoie de două drumuri de acces.Unde în București ai putea găsi acest preț? Și am obținut fix cât aveam nevoie, nu ne-au condiționat să luăm întregul teren, ci ne-au lăsat să închiriem doar bucata de drum de care aveam nevoie”, a explicat Nițu.