Potrivit estimărilor federaţiilor naţionale, România are ca obiectiv cucerirea a 6-8 medalii la Rio, faţă de 9 câte a câştigat la Londra, în urmă cu patru ani (2-5-2), când a aliniat 103 sportivi la 14 sporturi. 

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiţie polisportivă urmând să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediţie sunt rugby-ul, cu varianta sa în 7, şi golful. 

În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaţilor, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegaţii sunt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, şi Germaniei, 425 sportivi, etc. 

Conform Agerpres, Jocurile sunt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care şase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiţionale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 şi vor deveni permanente, iar alte noi şapte sunt temporare. Toate sunt împărţite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro şi Maracana.