UPDATE: Biden a avertizat că îl aşteaptă o muncă grea, dar a promis să fie preşedintele tuturor americanilor.


„America, sunt onorat că m-ai ales pentru a conduce marea noastră ţară. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit: voi fi preşedintele tuturor americanilor – fie că aţi votat pentru mine, fie că nu. Voi păstra încrederea pe care v-aţi pus-o în mine”, a scris fostul vicepreşedinte american pe contul său de Twitter.

Mass media americane l-au anunţat drept câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe Joe Biden, cu 273 de mari electori, graţie succesului înregistrat în statul-cheie Pennsylvania.

Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

UPDATE: Presa americană a anunțat că Joe Biden și-a asigurat numărul minim de electori (270) și va fi următorul președinte al Statelor Unite. Datorită prezenței masive la urne, dar și a votului prin corespondență, a primit peste 74 de milioane de voturi, doborând recordul stabilit în 2008 de Barack Obama (69 de milioane).

Conform CNN, Joe Biden și-a asigurat votul a minimum 270 de membri ai Colegiului Electoral, după ce a întors în favoarea sa rezultatul din Pennsylvania, cu tot cu cei 20 electori ai acestui stat. Biden are acum asigurat votul a 273 de electori și conduce și în celelalte trei state importante în care numărătoare nu s-a terminat (Georgia, Arizona și Nevada). La cei 77 de ani ai săi, fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama are șansa de a deveni cel mai vârstnic președinte american și al 46-lea din istorie.

Scandal imens peste Ocean chiar inainte de publicarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din SUA. Președintele în exercițiu, republicanul Donald Trump, s-a bătut, la cuțite, cu reprezentantul stângii democrate, Joe Biden.

Rezultate alegeri SUA! Cine este noul președinte

În mai multe state cheie, Donald Trump a avut un avantaj destul de important, iar apoi a pierdut șefia în fața lui Joe Biden, după numărarea voturilor prin corespendență. Astfel, Donald Trump a pierdut, aproape sigur, scrutinul prezidențial în fața democratului Joe Biden care ar putea fi președintele SUA în următorii patru ani.

Unul din principalii consilieri economici ai preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, a afirmat că va avea loc un transfer paşnic al puterii, cu toate că şeful statului nu dădea semne că ar ceda în faţa rivalului său democrat Joe Biden.

„Cred că transferul de putere va fi paşnic”, a declarat pentru CNBNC Larry Kudlow, întrebat dacă este necesar un astfel de transfer pentru a menţine calmul pe pieţe.

„Avem cea mai mare democraţie a lumii şi respectăm statul de drept, şi aşa va face şi acest preşedinte”, a spus Kudlow.

Echipa de campanie a lui Donald Trump susţine că alegerile ”nu s-au încheiat” şi contestă avansul luat de Biden în mai multe state cheie, reclamând şi fraude. Candidatul republican a susţinut încă dinaintea scrutinului că votul prin corespondenţă, folosit masiv la aceste alegeri desfăşurate în condiţii de pandemie, este predispus la fraude. Dar el nu reuşeşte să aducă dovezi.

După ce joi bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa în creştere, investitorii estimând că vor fi adoptate noi măsuri de stimulare fiscală după alegerile din SUA, vineri NYSE a deschis în scădere, după ce Departamentul american al Muncii a anunţat că în octombrie au fost create mai puţine noi locuri de muncă.