Aceste rezerve valutare colosale, care au crescut de patru ori după 2005, reflectă dezechilibrele între schimburile comerciale ale Chinei. Banca centrală a Chinei acumulează rezerve valutare deoarece majoritatea exportatorilor sunt obligaţi să-şi depună rezervele în valută la această instituţie. În schimb, Banca centrală injectează yuani în economie şi plasează o parte din valută în obligaţiuni emise de Trezoreria americană şi obligaţiuni emise de alte state. De asemenea, China utilizează o parte din rezervele sale valutare pentru a investi în companii din străinătate prin intermediul principalului său fond suveran de investiţii, CIC.

Separat, Administraţia vamală din China a informat că în 2012 schimburile comerciale ale Chinei au înregistrat o creştere anuală de doar 6,2% până la 3.870 miliarde de dolari, mult mai puţin faţă de creşterea de 22,5% înregistrată în 2011. Cu toate acestea, excedentul balanţei comerciale a Chinei a crescut cu 48,1% anul trecut până la 231,1 miliarde de dolari.

Schimburile comerciale ale Chinei cu Europa, principalul său partener comercial, au scăzut cu 3,7% în ritm anul în 2012, iar schimburile comerciale cu Japonia au scăzut cu 3,9% în 2012, aceasta fiind prima scădere înregistrată în ultimii trei ani. În consecinţă, Japonia a căzut pe locul cinci, de pe locul patru, în topul celor mai mari parteneri comerciali ai Chinei, pe fondul disputelor privind insulele Diaoyu.
Sursa: Agerpres