Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut în luna mai cu 397 milioane de euro, de la 32,38 miliarde euro, la finele lui aprilie, la 31,98 miliarde euro, după trei luni consecutive de creştere, potrivit datelor publicate marţi de banca centrală.

În precedentele trei luni rezervele au crescut constant, atingând valori maxime istorice.

Intrările de 1,674 miliarde euro au reprezentat alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Pe de altă parte, ieşirile nete au cumulat 2,071 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.

La începutul lunii analizate, BNR anunţa că pentru luna mai plăţile scadente în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 214 milioane euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,262 miliarde euro, cu 10,8% sau 318 milioane euro peste nivelul din aprilie, de 2,944 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) însumau la finele lunii mai 35,251 miliarde euro, faţă de 35,33 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie.

Plăţile scadente în luna iunie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 161,79 milioane euro.

SURSA: Mediafax