Obiectivul seminarului, organizat de Comisia Europeană, este de a colabora în ceea ce priveşte programarea măsurilor finanţate în cadrul iniţiativei 'Locuri de muncă pentru tineri', astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri cât mai curând posibil, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, publicat joi.

'Multe state membre implementează în mod activ măsuri care să facă din garanţia pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile în cadrul Iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi al Fondului social european, în valoare de peste 10 miliarde de euro anual. Finanţarea ILMT joacă un rol esenţial deoarece aceasta va sprijini în mod direct tinerii, oferindu-le o primă experienţă la locul de muncă, un stagiu, un contract de ucenicie sau cursuri de formare. Seminarul în cauză îşi propune să ajute statele membre să accelereze programarea măsurilor de sprijinire a tinerilor finanţate prin Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi să utilizeze aceste fonduri cât mai bine', a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Propunerea Comisiei privind o garanţie pentru tineret, prezentată în decembrie 2012, a fost adoptată oficial de Consiliul de miniştri al UE la 22 aprilie 2013 şi aprobată de către Consiliul European din iunie 2013. Conform acesteia, se garantează că niciun tânăr nu rămâne şomer sau inactiv pentru mai mult de patru luni. Conform iniţiativei privind garanţia pentru tineret, tinerii sub 25 de ani ar trebui să primească o ofertă de bună calitate de muncă, de ucenicie, de stagiu sau de continuare a studiilor în termen de patru luni de la intrarea în şomaj sau de la terminarea studiilor.

Toate cele 28 de state membre ale UE şi-au prezentat planurile de punere în aplicare a garanţiei pentru tineret şi fac primii paşi către înfiinţarea sistemelor de garanţie pentru tineret.

SURSA: Agerpres