Restricții mai dure în Europa! S-ar putea aplica de miercuri, 3 martie

Francezii sunt în corzi după ultimele informații furnizate de către autoritățile de la Paris. Miercuri se va decide, în consiliul săptămânal de apărare sanitară, care sunt măsurile pentru cele 20 de departamente aflate sub supraveghere din cauza răspândirii noilor mutații de coronavirus care au agravat situația sanitară.

Situația este de așa natură încât trei mari orașe franceze, inclusiv capitala, s-ar putea confrunta cu o înăsprire a restricțiilor.

Săptămâna trecută, guvernul a decis să supravegheze cu atenție evoluția epidemiei în aceste 20 de departamente, mulțumindu-se să întărească restricțiile doar pe Coasta de Azur, în toate jumătatea litorală a regiunii metropolitane a Nisei, precum și în aglomerația urbană Dunkerque din Nord, zone unde incidența infectării era de trei-patru ori mai mare decât media națională.

Au fost luate deja câteva măsuri

Franța a decis închiderea unor centre comerciale de mari dimensiuni și izolarea populației în weekend, de vineri seara până luni dimineața. În aceeași situație s-ar putea afla la sfârșitul acestei săptămâni Parisul și localitățile de la periferia sa, dar și metropole precum Lyon sau Marsilia. Premierul Jean Castex și ministrul sănătății Olivier Veran au zilnic consultări cu liderii locali din zonele puternic afectate de epidemie pentru a cădea de acord asupra unor eventuale noi distincții.

Rador informează că primarul socialist al capitalei Franței, Anne Hidalgo, a respins categoric izolarea în weekend, pe care a calificat-o ca inumană pentru locuitorii capitalei. Ea a propus mai multe măsuri pentru a încetini propagarea virusului, cerând guvernului să pună la dispoziție mai multe teste și vaccinuri pentru regiunea pariziană.

Sursă foto: Dreamstime