Pentru investitorii in fondurile mutuale cele mai importante modificari aduse de noul regulament sunt cele referitoare la Adunarea Generala a Investitorilor (AGI) si la Consiliul de Incredere. Ambele structuri dispar.
Conform vechilor reglementari, AGI trebuia sa se intruneasca de cate ori administratorul intentiona sa modifice documentele pe baza carora functioneaza fondul, precum si in cazul in care se dorea fuziunea sau lichidarea acestuia. De acum inainte Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va decide in locul investitorilor in aceste probleme. Oricat de costisitoare si de anevoioasa ar fi organizarea AGI, renuntarea la aceasta metoda de exprimare a interesului celor care investesc in fond este bizara. Este ca si cum actionarii unei societati nu ar mai fi chemati la AGA pentru a hotari ce se va face cu proprietatea lor.
Ciudata pare, de asemenea, eliminarea Consiliului de Incredere. Spunem pare, intrucat experienta a aratat ca aceasta structura oricum nu indeplinea functia sa de baza, aceea de a controla activitatea fondului in interesul investitorilor. In toate scandalurile din lumea fondurilor (si nu au fost putine) consiliile de incredere si-au dovedit ineficienta. Motivul il constituie chiar modalitatea lor de infiintare. Cum investitorii unui fond nu se cunosc intre ei, componenta Consiliului de Incredere era decisa, de fapt, de propunerile facute de administrator.
In schimb, fondurile trebuie sa angajeze un auditor, care va certifica raportul anual. Conducerea CNVM sustine ca aceasta reprezinta o masura de siguranta in plus, care va elimina riscul unor fraude gen FNI. Trebuie spus insa ca escrocheria FNI nu a avut drept cauza absenta auditului, ci, mai degraba, complicitatea CNVM.