Ești obligat să îți construiești gard în jurul proprietății?

Informație pentru toți cei care stau la curte! Împrejmuirea proprietății, fie în mediul rural, fie în cel urban, asigură protecție și intimitate pentru familie. O astfel de barieră poate servi în diverse situații, mai ales în cazul copiilor care trebuie să fie ținuți la distanță de străzile aglomerate, dar nu numai.

În România, conform Codului Civil în vigoare în prezent, nu există o obligație legală pentru cetățeni de a construi gard în jurul proprietății lor, fie că este vorba de o locuință, un teren sau ambele. Totuși, legislația oferă libertatea de a opta pentru această formă de delimitare a proprietății.

„Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, arată articolul 561 din Codul Civil privind dreptul de îngrădire.

De obicei, gardurile de înălțime mică pot fi utilizate ca puncte de reper între proprietățile vecinilor. Dacă dorești să îți asiguri intimitatea și să te ferești de privirile indiscrete ale trecătorilor sau vecinilor, poți alege să construiești unul mai înalt, indiferent de materialul utilizat pentru construcție.

Trebuie însă menționat că atunci când construiești un gard, fie că optezi pentru lemn, beton, sârmă sau alte materiale, este important să delimitezi terenul în mod clar.

gard
Gard / SURSA FOTO: Unsplash.com

Cât de înalt poate fi gardul? Este interzis să depăşeşti această înălţime

Cu excepția unor situații specifice, conform legislației din România, construcția gardurilor cu o înălțime mai mare de doi metri nu este permisă.

„În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului”, prevede articolul 662 din Codul Civil.

Cât poate dura construcția unui gard

Atunci când iei în considerare construirea unui gard, trebuie să ai în vedere și timpul necesar pentru finalizare. În general, construirea unui gard simplu, din lemn, de tip clasic, poate dura în medie aproximativ patru zile. Cu toate acestea, în cazul unui gard mai complex, lucrările pot dura considerabil mai mult.

Procesul implică săparea găurilor, tăierea cherestelei, așezarea stâlpilor, turnarea betonului și așteptarea întăririi acestuia, apoi asamblarea efectivă a construcției. Aceste etape pot dura chiar și câteva săptămâni. Ai opțiunea să te ocupi personal de construcție sau să soliciti ajutorul unor specialiști în domeniu.