Părăsirea locului accidentului se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani

Atunci când se produce un accident rutier, șoferii implicați au diverse obligații legale. Una dintre cele mai importante este aceea de a nu părăsi locul accidentului. Legea este foarte clară în acest sens, iar nerespectarea ei poate avea consecințe grave.

Este esențial ca toți cei implicați într-un accident rutier să respecte aceste reguli, deoarece neîndeplinirea obligațiilor legale poate avea consecințe grave pentru toți cei implicați.

Potrivit legii, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei este considerată o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, stabilește Art. 338 (1) din OUG 195/2002.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul în care se modifică sau șterg urmele de la locul unui accident soldat cu uciderea sau rănirea unei persoane.

Totuși, există și excepții prevăzute de lege și în aceste cazuri părăsirea locului accidentului nu constituie o infracțiune. Aceste excepții includ, de exemplu, situația în care accidentul produce doar pagube materiale.

șofer, condus
SURSA FOTO: Pexels.com

Când putem pleca totuși de la locul accidentului

Astfel, situațiile în care, conform legii, nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului sunt următoarele:

  • în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  • conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
  • conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
  • victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Asta nu înseamnă, însă, că dacă ați lovit o altă mașină, puteți pleca pur și simplu mai departe. Trebuie să vă opriți și să vă asigurați că nu sunt persoane rănite.

Este important de reținut că, chiar dacă accidentul produce doar pagube materiale, șoferii implicați au la dispoziție 24 de ore pentru a raporta accidentul la poliție.