Un concert de jazz, arta in care irepetabila improvizatie ajunge sa ocupe si 100 % din discursul muzical, este inca mai tentant, urmarit pe viu, decat unul de muzica clasica. Ceea ce este o carenta a showbiz-ului romanesc ajunge la spectator ca un avantaj: artistii romani de mana-ntaia pot fi urmariti live la tarife modice, in ambiante intime si recitaluri relaxate, fiindca pentru trupe de mana a doua nu mai prea exista loc. Exista cateva cluburi, in Bucuresti, unde te poti izola de galagia manelelor si a ultrapromovatelor hituri de FM, pentru o muzica de calitate sau, macar, putin mai altfel decat harmalaia dance. Chiar si cei carora jazzul sau bluesul nu le sunt familiare vor beneficia de pe urma prezentei la un astfel de spectacol, fiindca in astfel de genuri muzicale pofta vine mancand. Iar locurile pe care vi le prezentam mai jos nu sunt rele deloc nici cand vine vorba de alte pofte. Bauturi fine la preturi deloc exagerate se gasesc pentru gustul oricui, iar ambianta te face sa te simti repede de-al casei.
Programul serii il puteti afla de la telefoanele si adresele de Internet din dreptul fiecarui club, dar va puteti descurca, pentru toate evenimentele, si cu: www.diseara.ro; www.sapteseri.ro.
Iulian ComAnescu
Club A: rock, underground
Pentru destula lume, nu mai are nevoie de prezentare. Clubul este al Institutului de Arhitectura si are cea mai mare vechime in bransa (1969). In anii ’70, aici aveau loc legendare concerte ale Phoenix-ului sau jam session-uri, astazi pierdute, cu Dan Andrei Aldea si Ovidiu Badila. Mai nou, Clubul organizeaza concerte de lansare, dar este si locul unde poti vedea trupe in premiera absoluta. A fost, de pilda, cazul Partizanului. Preturile sunt studentesti (12.000 berea Skol), atmosfera, asemenea. Motiv pentru care, uneori, ea poate deveni sufocanta. Un alt dezavantaj este acustica nu tocmai exceptionala a incintei. Nici un club dintre cele prezentate nu e, totusi, sala de concert.

Preturi: *****
Program: **
Ambianta: ****
Pont: Gin Tonic, Vodka Tonic, Bitter Orange – 20.000 lei.
Twice: rock mai pentru adultI
Fratele mai mare al Clubului. Acelasi management, cam acelasi program. Ceva mai putin inghesuit, ceea ce poate sa-ti convina sau nu. Un whisky mic costa intre 60 si 80.000 lei, o sticla de vin, intre 70 si 400 de mii de lei. Aici si-au lansat albume Unu’ si Sarmalele Reci si a dat ultimul concert pe acest an Zdob si Zdub. Poti degusta bauturi nou-lansate pe piata, la preturi promotionale.

Preturi: ****
Program: **
Ambianta: ****
Pont: Vodka&Redbull – 60.000 lei; Caipiroska/Caipirissima (gheata pisata, lime, vodca/rom) – 80.000 lei.

Casa Caragiale: bossanove, cafe-concert
Unul din ce mai selecte restaurante din Bucuresti, singurul in care poti asculta o trupa „no name” suportabila, pe alocuri chiar acceptabila. Program de bossanove si oldies gen hit-urile lui Tom Jones si Paul Anka. Meniul are un specific frantuzesc, personalul este cat se poate de competent si de amabil, te poti delecta cu un fel principal la preturi intre 200 si 400.000 lei portia. De remarcat si interiorul in sine.

Preturi: *
Program: ***
Ambianta: *****
Pont: CA