Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi extinsă şi la alte produse alimentare de la 1 ianuarie 2014, dacă va avea succes proiectul privind scăderea TVA la pâine, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul discuţiilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

‘Dacă acest proiect de reducere la 9% a Taxei pe Valoare Adăugată la pâine va avea succes, şi consider că va avea, de la 1 ianuarie 2014 putem extinde şi la alte produse. Guvernul îşi propune să discute această măsură de reducere la 9% a TVA la pâine la următoarea vizită a FMI. Este un proiect pilot pe care l-am fundamentat foarte bine şi care va fi pe masa FMI. S-a făcut o referire că va fi redusă TVA la hoteluri şi restaurante. Nici vorbă de aşa ceva. Noi vorbim de un produs care se numeşte pâine şi întreg lanţul de producţie, respectiv cereale, făină, panificaţie’, a spus Constantin, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte efectele acestei măsuri pentru consumatori, şeful MADR a menţionat că preţurile sunt dictate de piaţă. ‘Nu pot să spun ceva despre o chestiune care ţine de piaţă. Preţul, într-o piaţă funcţională cum este România, ţine de piaţă. Noi urmărim, prin scăderea TVA la 9%, combaterea evaziunii fiscale. Este îngrijorător că în România, numai pe sectorul de pâine evaziunea a ajuns la 70%. Când a fost mărită TVA de la 19% la 24%, evaziunea a crescut de la 50% la 70%. Dacă ne uităm pe cifrele comparative din UE, consumul mediu în UE pe cap de locuitor este de 88 de kilograme de pâine pe an, iar în România fiscalizată avem doar 23 de kilograme. Diferenţa vorbeşte de la sine’, a spus ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, veniturile bugetare vor scădea prin introducerea acestui proiect pilot cu 100 de milioane de lei pe şase luni, dar se pot fi identifica surse financiare chiar în bugetul MADR, astfel încât ‘să arătăm că prin scăderea TVA la pâine putem să încasăm mai mulţi bani la bugetul de stat’.
Ministrul Agriculturii pledează pentru aplicarea schemei care prevede reducerea TVA la 9% deoarece ar fi benefică pentru reducerea evaziunii, în detrimentul celei prin care 15% din cele 24 de procente se întorceau producătorului. ‘Pledez pentru schema care prevede TVA de 9% pe fluxul de producţie al pâinii, fără acea rambursare de 15% către producător. Sunt două variante, cea pe care o susţin şi varianta de a returna 15% producătorilor. Nu am analizat foarte mult această variantă, o să o analizăm în perioada următoare, dar cred cu tărie că prima ar fi benefică pentru reducerea evaziunii. O vom prezenta la momentul respectiv, când o vom discuta la Guvern şi cu FMI, cu toate argumentele care stau la baza acestei decizii’, a mai subliniat şeful MADR.

Pe de altă parte, şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a arătat, marţi, că nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie. ‘Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse aceşti bani vor ajunge în altă parte’, a declarat de Vrijer. Potrivit acestuia, FMI nu vede care ar fi avantajele unei astfel de abordări.

Sursa: Agerpres