Ministerul Agriculturii estimează că producţia de grâu din acest an va fi de 2,2 ori mai mare decât cea din 2007, iar cea de porumb, mai mare de 2,6 ori. Producătorii consideră însă că prin aceste prognoze se încearcă manipularea preţurilor.

Datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an va fi de 7,1 milioane de tone, nivel semnificativ mai mare decât cel de anul trecut, când recolta a fost de 3,2 milioane de tone. „Există premise favorabile pentru recolta de grâu a acestui an, dacă ţinem cont atât de condiţiile climatice din toamna trecută, când cultura a fost însămânţată în perioada optimă, în condiţii optime de umiditate, cât şi de faptul că aceasta a  beneficiat de suficiente precipitaţii în iarna 2007 şi primăvara 2008“, spune Teodor Mihalcea, director general în cadrul MADR. Având în vedere că necesarul de consum uman din ţara noastră este de 3,6 milioane de tone pe an, această recoltă ar satisface cererea internă şi ar permite exportul unei cantităţi importante. O situaţie similară se va înregistra şi la porumb şi sorg, MADR anticipând o producţie de 10,1 milioane de tone, de aproape 2,6 ori mai mare decât nivelul de 3,9 milioane tone atins anul trecut.

107-14155-14conjunctura1.jpgProducătorii agricoli susţin însă că estimările premature publicate de minister îi dezavantajează, considerând că acestea pot determina o reducere a preţului la cereale pe piaţa autohtonă. „Supraestimările vor să sublinieze aportul deosebit al ministerului şi implicarea în creşterea recoltelor. Sunt declaraţii în context politic“, susţine Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). „Experienţa de ani de zile ne arată că orice supraestimare a producţiei duce la o «ofertă» mare şi, deci, la un preţ scăzut. O asemenea atitudine a avut ministrul agriculturii în anii 2005-2006, cu efecte catastrofale pentru producători. În mod evident, reprezentanţii comercianţilor, depozitarilor şi procesatorilor au interes să inducă aparenţa de supraproducţie, în acelaşi scop“, adaugă Marcel Cucu. Oficialii LAPAR au solicitat producătorilor agricoli, printr-un comunicat publicat zilele trecute, să nu intre în panică şi să nu accepte pentru cereale preţuri derizorii, semnificativ mai mici decât cele practicate pe pieţele internaţionale. Iar, în acest moment, la bursele din Europa, atât preţul grâului, cât şi cel al porumbului depăşeşte 180 de euro pe tonă, pentru livrările care vor fi efectuate în luna august.

107-14156-14conjunctura2.jpgDaniel Botănoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), susţine că estimările ministerului sunt premature şi că acestea nu ar trebui realizate decât în momentul recoltatului. Producătorii agricoli sunt îngrijoraţi că Guvernul nu a găsit alte metode de a ţine sub control preţurile alimentelor decât prin intimidarea lor, având în vedere că se încearcă impunerea unui preţ mai mic decât cel de anul trecut, în timp ce costurile cresc exponenţial. „Sper totuşi că, în condiţiile în care îngrăşămintele chimice complexe necesare însămânţărilor de toamnă au preţul de peste 300% faţă de nivelul de anul trecut, iar motorina de 150%, nu poate fi vorba de un preţ prea mic pentru cereale în acest an, aşa cum încearcă unii să-l impună deja“, spune Marcel Cucu.

Creştere economică cu ochii la cer

107-14157-14conjunctura3.jpgDar o recoltă cu mult mai mare decât cea de anul trecut nu înseamnă numai preţuri mai mici la cereale, ci ar putea ajuta şi la creşterea economică  din acest an. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat o creştere de 4,2% a valorii adăugate brute în agricultură. „Totuşi, o recentă analiză de impact a CNP relevă posibilitatea ca, în acest an, valoarea adăugată brută să înregistreze o creştere în termeni reali de peste 15%, ceea ce va majora în mod semnificativ contribuţia agriculturii la creşterea economică de anul acesta. Dar mai multe certitudini vor apărea după recoltarea grâului“, spune Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP.

Dacă agricultura va creşte cu peste 15%, având în vedere şi faptul că în primul trimestru majorarea PIB a fost peste aşteptări, de 8,2%, readucând în discuţie subiectul supraîncălzirii economiei, reprezentanţii CNP admit că, în toamnă, este posibilă o revizuire în sus a estimării de creştere economică pentru 2008, prognozată la 6,5%.

3.280 de kilograme pe hectar estimează Ministerul Agriculturii că va fi producţia medie la grâu în acest an

PREŢURI ALINIATE

107-14154-14_marcelcucu_23_rompres.jpg«Preţul porumbului, ca şi al celorlalte produse agricole, va fi în ton cu preţurile practicate pe piaţa internaţională. România nu poate să aibă o piaţă separată, în contextul global al produselor agricole.»
Marcel Cucu, preşedinte LAPAR