Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a oferit, marţi seara, detalii despre cel mai nou proiect european, cel al certificatului european de vaccinare.

Condiţii dure pentru europenii care refuză vaccinarea sau testarea?

Totul vine după declaraţiile de marţi ale comisarului european pentru Justiţie, Didier Reynders, care a spus, în plenul Parlamentului European, că “cine nu vrea nici să se vaccineze, nici să se testeze, se va supune tuturor restricțiilor din țara în care vrea să ajungă, altfel stă acasă”.

Rareş Bogdan a spus că speră ca acest nou tip de ‘paşaport’ să fie valabil doar câteva luni de zile, adică până când se va anunţa că pandemia s-a încheiat.

“Comisarul Reynders a spus ‘până când OMS va anunță că pandemia legată de COVID-19 a încetat’. Până în momentul ăla, certificatul va fi valid. Eu sper să nu fie ani, sper să fie doar luni”, a precizat liberalul, invitat la Antena 3.

Proiect pilot, din 1 iunie; totul va fi funcţional din 1 iulie

Rareş Bogdan a mai explicat că, în prezent, sunt 12 milioane de cetăţeni europeni care circulă dintr-o ţară în alta pentru serviciu. El a indicat că certificat ce va fi realizat la nivel european ar trebui să complet funcţional de la 1 iulie.

“Din 1 iunie va fi proiectul pilot și din 1 iulie va fi funcțional.

Există 12 milioane de cetățeni europeni care se deplasează dintr-o țară în altă doar pentru serviciu.

Condițiile sunt simple: un vaccin acceptat de Uniunea Europeană, un test PCR care să fie negativ sau să fi trecut prin boală, pe baza unui certificat. Cele trei condiții sunt condițiile esențiale prin care poți circula în interiorul UE”, a declarat Rareş Bogdan.

Unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a declarat, marţi, că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19 să fie demarat mai întâi cu un proiect pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.

Comisarul european a făcut această declaraţie în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Acesta din urmă şi statele membre ale UE (Consiliul UE) încă îşi elaborează poziţiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare, cu obiectivul ca la sfârşitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, pe care Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie, scrie Agerpres.

Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate.

Sursa foto: Capital