Alexandru Rafila intervine în forță: PSD vrea să îl demită pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și a urgentat pe cât posibil procedurile privind o nouă moțiune simplă în Parlament.

Social-democrații acuză însă faptul că PNL se bate, alături de USR PLUS, pentru salvarea lui Voiculescu.

Alexandru Rafila intervine în forță: ”O astfel de abordare sfidează logica”

Moţiunea PSD împotriva ministrului Sănătăţii va fi un argument foarte solid pentru premierul Florin Cîţu să îl remanieze din funcţie pe Vlad Voiculescu, a declarat marţi deputatul PSD Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

El a menţionat că vicepremierul Dan Barna „a recunoscut, luni, într-un interviu, că Vlad Voiculescu nu are calităţi manageriale, că nu este un diamant al managementului”, după care „imediat a spus că este vârful de lance al pandemiei”.

„Sfidează logica o astfel de abordare şi cred că mai ales partidul din care provine putea să găsească o soluţie rezonabilă.

Noi ne grăbim cu această moţiune pentru ca să îi dăm ocazia domnului prim-ministru să aibă un argument foarte solid în a solicita partenerilor de coaliţie remanierea domnului ministru Voiculescu, pentru că, până la urmă, dincolo de jocuri politice, cred că cel mai important lucru este ca la Ministerul Sănătăţii să fie un ministru şi o echipă competentă, capabilă să gestioneze această pandemie„, a afirmat Rafila, la Parlament.

”O pasare a responsabilităţii”

Reprezentantul României la OMS a acuzat o inacţiune a Ministerului Sănătăţii care a dus într-o realitate în care nu se mai cunoaşte care este evoluţia pandemiei de COVID-19.

„Acel accident nefericit de aseară, sigur că nu are o legătură directă cu Ministerul Sănătăţii sau cu Vlad Voiculescu, dar este un accident care se întâmplă (…) cu suprasolicitarea sistemului de sănătate şi cu lipsa unei acţiuni din partea Ministerului Sănătăţii.

Inacţiunea ministerului ne-a dus într-o situaţie în care nu mai cunoaştem care este realitatea în ceea ce priveşte evoluţia bolii, unde se înregistrează în mod real mai multe cazuri, care ar trebui să fie măsurile care să limiteze transmiterea infecţiei şi apariţia de cazuri noi”, a susţinut Rafila.

Potrivit acestuia, „este extrem de ciudat ceea ce se întâmplă în acest moment”, fiind vorba mai degrabă despre „o pasare a responsabilităţii către alte instituţii sau către alte persoane”.

„Ajungem într-un registru uşor emoţional, în care ministrul Sănătăţii spune că principala activitate a ministerului e că trebuie să ia legătura cu pacienţii transportaţi intempestiv de la Spitalul Foişor.

”S-a ajuns într-o situaţie limită”

E foarte bine că a făcut lucrul acesta, dar nu ăsta este rolul Ministerului Sănătăţii. (…) N-am văzut nicio măsură după incendiul de la „Matei Balş” care să se coreleze cu creşterea siguranţei pacienţilor în raport cu zonele în care ei sunt spitalizaţi.

S-a ajuns într-o situaţie limită, şi atunci se caută pasarea responsabilităţii, scuze şi se tot invocă greaua moştenire. Până de curând, „greaua moştenire” era de la PSD, acum vedem că „greaua moştenire” se referă la guvernul precedent condus, în mod paradoxal, de domnul Ludovic Orban, care astăzi a întârziat dezbaterea în Parlament a acestei moţiuni”, a spus deputatul PSD.

Trebuie precizat faptul că, săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va dezbate şi vota moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis marţi ca moţiunea simplă a PSD intitulată ”Pentru ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece” să fie dezbătută într-un plen lunea viitoare şi votată într-un alt plen, miercuri.

”Biroul permanent a încălcat regulamentul”

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a precizat, ulterior deciziei Biroului permanent, că a fost încălcat Regulamentul Camerei cu privire la dezbaterea şi votului moţiunii, termenul regulamentar fiind de 6 zile şi nu 9 zile, aşa cum a fost decis.

”Aşa după cum bine știți, PSD a depus moţiunea împotriva ministrului Vlad Voiculescu. Potrivit articolului 33 din Regulamentul Camerei, ar fi trebuit ca în termen de 6 zile sau ar trebui ca în 6 zile această moţiune să fie dezbătută şi votată.

Văzând că nu se întâmplă nimic şi că se tergiversează, în dimineaţa aceasta patru colegi, membri ai PSD şi membri ai Biroului permanent au cerut convocarea Biroului permanent pentru a stabili un calendar foarte scurt pentru dezbaterea şi votul moţiunii împotriva ministrului Vlad Voiculescu.

Astăzi, Biroul permanent, abuziv, a încălcat regulamentul. Preşedintele Camerei Deputaţilor, USR, UDMR şi minorităţile au făcut scut în jurul lui Vlad Voiculescu.

Aceşti războinici din PNL s-au desumflat cu toţii. Nu am mai văzut pe niciunul supărat pe Vlad Voiculescu în această perioadă”, a explicat Simonis, marţi la Parlament.

Social-democratul a mai spus că PNL nu are puterea să se opună şantajului USR-PLUS asupra Guvernului.

”PNL cedează iniţiativa la guvernare”

”Practic PNL cedează iniţiativa la guvernare şi nu are puterea să se opună şantajului pe care USR-PLUS şi Dacian Cioloş îl fac asupra Guvernului. În acelaşi timp, Ludovic Orban face un joc dublu, un joc cinic în care îl lasă în offside pe Florin Cîţu în continuare.

Îi convine această tergiversare şi această încălcare a Regulamentului, pentru că practic moţiunea va fi dezbătută în a noua zi, nu aşa cum spune Regulamentul, în cel mult 6 zile.

Îi convine lăsarea în offside a lui Florin Cîţu. Îl umileşte pe Florin Cîţu în continuare. Arată lipsa de decizie şi de putere politică a premierului, lipsa de anvergură politică, lipsa de bărbăţie politică.

Tot acest joc cinic şi mizerabil se întâmplă pe fondul unor tragedii care se întâmplă în România, iar acest joc politicianist între Orban, Barna, Cioloş şi cine o mai fi se întâmplă pe spatele românilor care mor, aţi văzut chiar ieri s-a întâmplat o nouă tragedie în România”, a completat Simonis.

Aceasta este a doua moţiune simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu în sesiunea parlamentară, prima fiind respinsă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea / Alexandru Prepeliță.