Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre respectarea normelor sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19 și a adus în discuție și subiectul teraselor și al angajaților din domneiul HoReCa.

Mai exact, șeful DSU a dorit să lămurească definiția teraselor, abordând totodată și problema agenților comerciali care încearcă să „păcălească” normele sanitare în restaurante sau cafelene. În ceea ce privește terasele, care au încercat să își monteze pereți transparenți din poliplan, Arafat atrage atenția asupra faptului că aceste spații nu mai pot fi considerate terase.

„Hotărârea de Guvern prevede clar că acestea nu mai sunt terase și sunt spații închise. Rolul agenților de Ordine Publică, inclusiv DSP-urile și DSV-urile, este să le amendeze și să le închidă. Acolo trebuie să fie luate măsuri. Trebuie să verifice și să vadă ce înseamnă terasă în spațiu deschis, iar dacă nu sunt respectate regulile să le amendeze sau să le închidă.

Noi dispunem reguli, regulile acestea nu sunt respectate, iar mai departe începe să crească numărul de cazuri”, a precizat Arafat, în direct la B1 TV.

Legea spune foarte clar

Totodată, șeful DSU a vorbit și despre terasele care devin din ce în ce mai aglomerate, dat fiind faptul că există posibilitatea încălzirii în sezonul rece. Și în acest context, Raed Arafat a subliniat faptul că hotărârea luată de Guvern este una foarte clară și e nevoie de mai multă vigileță pe acest aspect.

„Hotărârea de Guvern este foarte clară. Intenționat în Hotărârea de Guvern am introdus definiția spațiului deschis și ce înseamnă un spațiu închis, care să fie bazată pe o definiție din lege. Am luat în HG definiția din Legea Fumatului. Din momentul în care are deja figura despre care vorbiți, are pereți și acoperiș, nu poți să spui că este terasă, doar pentru că este în afara localului, este tot spațiu închis, chiar dacă are pereți transparenți.

Terasa trebuie să fie în aer liber, iar aerul să circule concret acolo. Păcăleala asta o vedem din păcate și știu că s-au luat măsuri. Trebuie să fie mereu vigilență pe acest aspect”, a mai menționat Arafat.

Inquam Photos / Alex Nicodim