Cum a ajuns România să aibă cea mai mare mortalitate COVID din lume? Raed Arafat: Majoritatea au refuzat vaccinul

În acest context, Raed Arafat a fost întrebat dacă nu ar fi necesară instituirea stării de urgență din cauza numărului mare de infectări.

„Noi am intrat în situaţia asta pentru că majoritatea au refuzat vaccinul. Rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situaţie pe care nu a dorit-o nimeni”, a răspuns Arafat, punctând că măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul persoanelor nevaccinate anti-COVID.

Măsurile de acum nu trebuie să fie identice cu cele de la începutul pandemiei

Potrivit celor spuse de șeful DSU, restricțiile care sunt implementate în momentul de față nu trebuie să fie identice cu cele de la începutul pandemiei.

„Lucrurile au evoluat şi noi am explicat întotdeauna că măsurile pe care le luăm nu trebuie să fie identice cu cele de la început. S-a aflat mai mult despre virus, ştim care este problema, ştim cu ce se poate preveni şi, în acelaşi timp, când se analizează la nivelul CNSU, se analizează şi asupra altor sectoare. Măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul celor nevaccinaţi”, a mai spus specialistul.

Persoanele care refuză vaccinul trebuie să respecte regulile care se impun

Mai apoi, șeful DSU a punctat că „este una dintre soluţiile pentru a atenţiona oamenii că există o soluţie, este dreptul lor să o refuze, dar atunci se respectă regulile care se impun”.

„Mă bucur că se sesizează acest lucru. Mă bucur că, la acest moment, sesizăm în ce situaţie suntem. Măsurile sunt menite să reducă contactul şi mobilitatea şi vedem cum evoluăm mai departe. Pentru sistemul sanitar facem să rezolvăm toate situaţiile. Noi am intrat în situaţia asta pentru că majoritatea au refuzat vaccinul. Rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situaţie pe care nu a dorit-o nimeni”, a completat Raed Arafat.