Este anunțul momentului făcut de PSD. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că noul guvern PSD-PNL va desființa cota unică. Acesta a spus că doar România, alături de încă câteva state, mai aplică această măsură. PSD urmărește ca de anul viitor să aplice impozitarea progresivă și a marilor averi. Florin Cîțu a comentat și el, declarându-se total împotrivă. Întrebat despre varianta deja vehiculată public de social-democrați privind introducerea impozitării progresive, Florin Cîțu a afirmat că el și partidul se opun cu fermitate.

Marcel Ciolacu este însă ferm pe poziție.

„Categoric sunt pentru cota progresivă. Au mai ramas 4 state UE cu cota unica: Romania, Bulgaria, Estonia si Bulgaria”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolac. El a anunțat luni seara, că viitorul guvern PSD-PNL va desființa cota unică. Decizia ar urma să se ia anul viitor. În loc, ar urma să fie introdusă impozitarea progresivă.

Argumentul PSD privind renunțarea la cota unică

Marcel Ciolacu a susținut că doar în patru state UE se mai aplică cota unică. El a spus că trebuie să fie luate măsuri imediate în sensul eliminării acesteia. PSD militează pentru impozitarea progresivă, pentru impozitarea marilor averi.

„Au mai ramas patru state europene cu cota unica. Categoric ca la anul va trebui luata o decizie privind cota unica. Au mai ramas Romania, Bulgaria, Estonia, care are o populatie cat Bucurestiul, si Bulgaria. Trebuie sa luam masuri imediat, categoric sunt pentru impozitarea progresiva, pentru impozitarea marilor averi”, a anuntat Ciolacu la Antena 3.

Reacție fulger a lui Florin Cîțu

În context, trebuie amintit că numele lui Marcel Ciolacu este vehiculat ca fiind pe lista pentru funcția de premier. Acest lucru a fost subliniat de prim-vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu. Intrebat care ar trebui sa fie propunerea de premier a PSD, Grindeanu a raspuns: „Marcel Ciolacu”. Acesta a mai spus că propunerile de ministri cu care ar trebui sa mearga PSD intr-un eventual guvern cu PNL ar trebui sa fie persoanele din prima linie a partidului.

Pe de altă parte, Florin Cîțu este pe o poziție diametral opusă. Liderul PNL a spus că atât el, cât și partidul se opun cu fermitate.

„De principiu, PNL a comunicat care sunt elementele importante pentru noi şi aici nu vom crește taxe în perioada următoare, ceea ce noi susținem ferm. Nu a fost pusă pe masă rediscutarea. Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va fi acceptat”, a afirmat Florin Cîţu, după întâlnirea de marţi cu Marcel Ciolacu.