Se cere impozitarea de urgență a miliardarilor! Se dă exemplu lui Jeff Bezos, care ar fi putut finanța vaccinarea întregii populații a lumii, dar în schimb a preferat un zbor in spațiu.

Averile celor mai bogați oameni ai lumii pur și simplu au explodat, în timpul pandemiei de coronavirus.

Se cere impozitarea de urgență a miliardarilor! 5,5 trilioane de dolari făcuți în timpul pandemiei

Organizații care militează pentru echitate au întocmit un raport care arată că suprataxarea averilor câștigate în pandemie de cei mai bogați oameni din lume ar rezolva problema lipsei vaccinurilor anti-COVID în țările sărace, punând astfel capăt crizei COVID.

Averile miliardarilor lumii au crescut cu peste 5,5 trilioane de dolari de la începutul pandemiei și până acum, o creștere de 68%, potrivit datelor Forbes.

În acest context, militanții pentru echitate la nivel mondial cer guvernelor naționale să se pună de acord cu privire la introducerea unei taxe unice de 99% asupra acestor câștiguri pandemice uriașe.

Suma provenită din această taxă ar putea fi suficientă pentru achiziționarea de vaccinuri anti-COVID pentru toți locuitorii planetei și ar acoperi o subvenție de 20.000 de dolari pentru toți șomerii.

Datele sunt cuprinse într-o analiză publicată joi de Oxfam, Fight Inequality Alliance, Institute for Policy Studies și Patriotic Millionaires și citată de The Guardian, scrie libertatea.ro.

Pandemia a adâncit și mai mult inechitățile la nivel mondial

În martie 2020, averea totală a celor 2.690 de miliardari din întreaga lume era de 8 trilioane de dolari, pentru ca în iulie 2021, după aproape un an și jumătate de pandemie, aceasta să ajungă la 13,5 trilioane de dolari, arată datele Forbes.

Practic, avuția miliardarilor planetei a crescut în cele 17 luni de pandemie mai mult decât în cei 15 ani anteriori crizei sanitare mondiale.

Între 2006 și 2020, averea totală a celor mai bogați oameni ai lumii se majorase de la 2,65 trilioane de dolari la 8 trilioane de dolari, un câștig de 5,35 trilioane de dolari.

În condițiile în care pandemia a adâncit și mai mult inechitățile la nivel mondial, organizațiile citate cer ca guvernele să aplice un impozit suplimentar celor extrem de bogați care au profitat de pe urma crizei sanitare, pentru a ajuta la compensarea costurilor acesteia.

Subimpozitarea bogaților lumii

Semnatarii analizei precizează că cei mai bogați oameni ai lumii, precum și marile corporații sunt subimpozitați masiv, „ceea ce subminează lupta împotriva COVID, a sărăciei și a inechităților”.

Zeci de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza restricțiilor stricte impuse pe fondul pandemiei în multe state, uneori fără alte măsuri de sprijin. Totodată, mai puțin de 1% dintre locuitorii țărilor sărace au primit vaccinul anti-COVID, în timp ce profiturile obținute de marile companii farmaceutice „i-au transformat pe directorii Moderna și BioNTech în miliardari”, se mai arată în analiza citată.

În prezent, în fiecare minut, 11 oameni din lume mor de foame sau din cauza malnutriției, un număr de șase ori mai mare comparativ cu anul 2020 – și un bilanț care îl depășește pe cel al deceselor COVID, mai avertizează reprezentanții Oxfam.

”Superbogații planetei au făcut averi enorme în timpul acestei crize, la fel ca în 2008. (…) Este timpul ca cei mai bogați să contribuie pentru a ajuta societatea să-și revină din această criză globală. Filantropia nu este răspunsul, nu poate fi opțională. Un impozit pe avere este soluția.”, a declarat economistul Gary Stevenson, membru al Patriotic Millionaires din Regatul Unit.

”Niveluri obscene de bogăție”

La rândul său, Max Lawson, specialist Oxfam în domeniul inechității la nivel mondial, subliniază că „pandemia de coronavirus a transformat decalajul dintre bogați și săraci într-o prăpastie greu de trecut”.

„Miliardarul Jeff Bezos ar putea plăti personal pentru achiziția de vaccinuri suficiente pentru întreaga lume. Totuși, a preferat să-și cheltuiască averea pentru o plimbare în spațiu.

Nivelurile obscene de bogăție obținute în pandemie de un grup de megabogați ar trebui să fie impozitate imediat cu 99% – suficient pentru a vaccina pe toată lumea și pentru a ajuta milioane de persoane care și-au pierdut locul de muncă din cauza COVID.

Doar cu acest tip de politici radicale vom putea lupta împotriva inegalității și vom pune capăt sărăciei”, susține Lawson.

Potrivit Oxfam, din impozirea de urgență a miliardarilor s-ar strânge o sumă de 5,4 trilioane de dolari. Chiar și în aceste condiții, bogații planetei ar rămâne cu o avere totală cu 55 de miliarde de dolari mai mare decât cea de dinaintea pandemiei.