Protestele anti-vaccinare continuă în Europa. În Austria, țara în care a fost implementată obligativitatea vaccinării anti-covid, a scos peste 10.000 de oameni în stradă. Numai în Viena au contestat împotriva noii legi 40.000 de oameni.

Europenii refuză restricțiile anti-covid

Sâmbătă, 11 decembrie, au fost înregistrate diverse proteste în multe țări europene. Nemulțumirile oamenilor au fost cauzate de restricțiile anti-covid. În Luxemburg, manifestația oamenilor s-a transformat într-o confruntare violentă. Deși protestul a fost survolat de un elicopter și strict supravegheat de forțele de ordin, tensiuinea oamenilor a scăpat de sub control. Din cauza atacurilor violente, politișitii au fost nevoiți să folosească tunurile cu apă. Anumiți oameni chiar au fost arestați.

„Libertate, Libertate, Libertate”

„Nu acestor legi liberticide”, „Nu acestei obligaţii indirecte de vaccinare”, a fost scris pe pancartele manifestanţilor, care au defilat scandând „Libertate, Libertate, Libertate!”, conform oamenilor legii.

Când tensiunea a trecut la agresivitate, poliția a folosit un tun cu apă pentru a respinge un grup de manifestanţi, care au încercat să forţeze barajul blocând accesul în centrul oraşului și care au aruncat cu petarde şi fumigene. Deja au fost arestați peste zece cetățeni. Nemulțumirea oamenilor a fost provocată de noile restricții din Luxemburg, care obligă cetăţenii să prezinte certificatul verde în restaurante şi mall-uri. Trebuie menționat faptul că certificatul lor verde nu include testarea periodică anti-covid.

Protestanții din Austria: „Vaccinare obligatorie = Fascism”

În Viena, Austria, peste 40.000 de oameni au ieșit la manifestația anti-vaccin, însă protestul a fost pașnic.

Partidul Libertăţii din Austria (FPO, de extremă dreapta) a reunit cetățenii care neagă existenţa coronavirusului, susţinători ai teoriilor conspiraţiei, fundamentalişti creştini şi simpatizanţi ai extremei drepte. Acești oameni au calificat la unison vaccinarea obligatorie drept „dictatură”, conform EFE. Herbert Kickl, liderul FPO, a explicat pe rețelele de socializare că susține imunizarea prin vaccin, dar este împotriva vaccinării obligatorie.

„Dictatură”, „Vaccinare obligatorie = Fascism” , „S-au întors naziştii” a fost scris pe pancardele protestanților. De asemenea, au existat şi mesaje prin care se solicită demisia actualului Guvern al Austriei. Sloganul campaniei politice a lui Donal Trump „Make America Great Again” (Să redăm măreţia Americii!) a fost adaptat sub forma „Make Austria Free Again” (Să redăm libertatea Austriei!). În plus, sloganul feminist „Trupul meu, alegerea mea” a fost folosit în protestul austriac.

Vaccinul obligatoriu în Austria

În Austria, toți cetățenii care au împlinit 14 ani sunt obligați să se vaccineze împotriva Covid-19. Deja 68% din populaţie este vaccinată anti-coronavirus cu schema completă, însă se estimează că există 1,4 milioane de persoane nevaccinate. Noua restricție nu vizează femeile însărcinate sau a persoanelor cu probleme medicale.