Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, recomandă cetățenilor să se vaccineze cu trei doze pentru a reduce numărul persoanelor internate în spital. Mesajul ei este dedicat, în special, populației neimunizate.

„Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur”, a explicat Ursula von der Leyen.

Anunțul său public a fost emis, joi, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European (CESE). În timpul ședinței oficiale s-au discutat viitoarele priorități ale Uniunii Europene (UE) pentru redresare și punerea în aplicare a programului de lucru al Executivului UE pentru 2022.

Comisia Europeană solicită majorarea ratei de vaccinare

Ursula von der Leyen a cerut țărilor membre UE să crească numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în toate categoriile de vârstă, inclusiv copiii şi adolescenții. De asemenea, în contextul actual, aceasta a îndemnat să se accelereze administrarea dozei a treia de ser anti-covid. Președintele Comisiei Europene a evidențiat că, pe lângă intensificarea valului epidemic provocat de tulpina Delta, „acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid şi este de mare preocupare.”

Valabilitatea certificatului verde

În prezent, țările membre UE avansează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene de limitare a valabilităţii certificatului verde la nouă luni. Această propunere vizează documentul unic obținut de persoanele imunizarea prin schemă alcătuită din două doze de ser sau o singură doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Astfel că dacă oamenii refuză să se injecteze cu a treia doză de ser anti-covid, atunci valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare. Această schimbare va fi implementată dacă statele UE aprobă propunerea Comisiei Europene.

UE promovează vaccinarea cu doza a treia

„Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei a treia la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni”, a explicat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, conform reuters.com.

Pfizer a informat deja că doza a treia a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva contaminării cu Omicron. De asemenea, compania farmaceutică a anunțat public că un nou vaccin, adaptat noii tulpini sud-africane, urmează să fie distribuit la începutul primăverii lui 2022. Conform cercetărilor preliminarii de laborator, trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech sunt necesare pentru neutralizarea noii tulpini Omicron. Informațiile înregistrate în laborator indică faptul că a treia doză crește numărul de anticorpi de 25 ori comparativ cu două doze de ser anti-covid, conform mediafax.ro.