Cand auzim ,,asociatie de proprietari,,, toti ne ducem cu gandul la asociatiile de bloc, unde administratorii se lupta sa stranga intretinerea de la toti vecinii si eventual ii mai pasuiesc cu un milion-doua de la o luna la alta. Cine si-ar imagina ca exista asociatii de proprietari de vile? Exista! Peste tot in lume functioneaza asociatii de proprietari de case, care lupta cu primariile sa fie luati in seama atunci cand au nevoie de investitii publice in zona lor. si din aceasta vara a fost infiintata si prima astfel de asociatie de proprietari de case din Romania. si nu orice fel de case, ci de vile, si nu de oriunde, ci din zona Baneasa -Pipera din Bucuresti, acolo unde s-au construit prima data langa Bucuresti cele mai multe complexe rezidentiale noi. Vile englezesti, norvegiene, turcesti, spaniole sau palate romanesti. Proprietarii tuturor acestor vile noi au probleme comune: s-au trezit intr-un sat de la margine de Bucuresti, fara trotuare si cu santuri, cu multe gropi si fara iluminat public. si un scop comun: dorinta de a avea infrastructura (drumuri, apa, canalizare), la fel ca in Bucuresti.

Ideea a fost importata din vest

Initiatorul acestei asociatii este Louis Gabarro, director al societatii cu capital integral spaniol Ibiza SA. ,,Peste tot in lume autoritatile locale sunt incete si exista multa birocratie. Cand organizatiile civile, precum aceasta asociatie, colaboreaza cu primaria, se rezolva in doi-trei ani un plan care altfel s-ar dezvolta in zece – cincisprezece ani. Noi am facut acest lucru in Spania, o data la Barcelona si o data la Ibiza,,, afirma Louis Gabarro. ,,si aici vrem sa fie inceputul unei astfel de colaborari. Cand toata lumea va vedea rezultatele pe care le vom obtine, ne va prelua ideea si se vor dezvolta asociatii in toate zonele din Bucuresti si in restul tarii,,, afirma Luis Gabarro, presedinte al asociatiei. Compania Ibiza, pe care o reprezinta, are in zona un ansamblu rezidential de 18 vile, cu preturi cuprinse intre 144.000 si 213.000 USD, construite dupa model mediteranean si care dispun de o piscina, o gradina si un loc de joaca pentru copii.
Asociatia proaspat infiintata isi propune sa aduca nivelul de calitate a dotarilor si retelelor publice la nivelul inalt al caselor din zona. In viitoarea adunare generala se va vota o lista de prioritati, a caror realizare urmeaza sa fie finantata de la bugetul local si dintr-un fond de cotizatii percepute de la membrii asociatiei. ,,Toti proprietarii trebuie sa contribuie cu foarte putini bani, pentru ca numarul lor este suficient de mare. Pentru inceput, noi ne-am gandit la 0,05 USD pe metru patrat de teren si un dolar pentru fiecare metru patrat desfasurat de constructie. Pretul nu este foarte mare, tinand cont ca o data realizate investitiile, preturile caselor din zona vor creste,,, sustine Louis Gabarro, presedinte al asociatiei de proprietari din Pipera. La un prim calcul, un proprietar cu un teren de 400 mp si o casa de 200 mp va plati asociatiei 220 USD pe an. Pana acum, asociatia are 30 de membri, dar ideal pentru a fi eficienta ar fi sa se atinga numarul de 200-250 de membri, potrivit afirmatiilor domnului Gabarro. Asociatia isi propune sa insiste pe langa Primaria Voluntari pentru repararea drumurilor, asigurarea unui iluminat stradal eficient, construirea de trotuare, modernizarea retelelor de apa, canalizare si energie electrica, construirea unui dispensar, a unei scoli moderne si a unui punct de Politie. Toate aceste proiecte vor beneficia de cofinantare din partea asociatiei. In plus, organizatia doreste sa stabileasca un regulament prin care terenurile libere sa fie ingradite, pentru a impiedica depozitarea de gunoaie. Pana acum, la insistentele asociatiei, Primaria a inceput repararea unei strazi si a facut lumina in sat, montand 78 de becuri pe strazi.