Potrivit datelor, Ungaria are un program reușit de vaccinare, la nivelul UE. Ungaria face parte din acele țări membre ale UE în care procesul de vaccinare se derulează cel mai rapid, se arată în ultima analiză dată publicității de Institutul XXI. Század (Institutul Secolul XXI), din Ungaria, care analizează rezultatele programului de vaccinare al Ungariei în comparație cu țările europene, în contextul în care partidele de opoziție ungare susțin că nu există un plan de vaccinare și oamenii sunt vaccinați într-un ritm lent în Ungaria, transmite Magyar Nemzet.

În analiza sa Instituția XXI. Század se referă și la faptul că din acest punct de vedere Ungaria devansează mai multe țări bogate cum ar fi Austria, Luxemburg, Olanda, Franța sau Belgia. Potrivit analizei, în multe țări din Occident sunt probleme serioase în legătură cu programul de vaccinare. În Belgia, de exemplu, Guvernul a trebuit să elaboreze un nou plan de vaccinare, deoarece în următoarea săptămână după sosirea vaccinului au putut fi vaccinate doar câteva sute de oameni.

Datele arată că, dacă UE ar fi promovat o politică mai reușită de achiziție a vaccinurilor, acum ar fi beneficiat de vaccin o categorie socială mult mai largă. Din cauza unei achiziționări greșite a vaccinului anti-COVID-19 derulate de Bruxelles, tot mai mulți din Europa și-au exprimat nemulțumirile lor, se mai arată în analiza institutului ungar.

Opoziția ungară răspândește știri false

După ce în martie anul trecut noul coronavirus a apărut și în Ungaria, mulți au sperat că dezacordurile, conflictele politice vor fi lăsate de partide pe planul doi – așa cum s-a întâmplat în Belgia, Spania sau în România – și în spiritul luptei împotriva epidemiei se vor concentra asupra importanței solidarizării naționale. Însă, politicienii de stânga din Ungaria s-au lansat într-o serie de atacuri mult mai intensive decât cea anterioară, iar mulți formatori de opinie din opoziție au crezut că opoziția va putea demite Guvernul, folosindu-se de efectele negative generate de epidemie în sănătate și în economie.

În lumina celor întâmplate nu este de mirare că partidele de opoziție preferă și acum o tactică similară și în legătură cu vaccinul împotriva noului coronavirus. În toamna anului trecut, aceste partide au lansat o campanie negativă pe seama unor vaccinuri, iar după ce la sfârșitul lunii decembrie a sosit primul transport de vaccin în Ungaria, au susținut că Guvernul nu are un plan de vaccinare și din această cauză vaccinarea oamenilor se desfășoară deosebit de încet.

Programul de vaccinare în Ungaria este reușit

Contrar afirmațiilor partidelor de opoziție ungare, programul de vaccinare este deosebit de reușit, se arată în analiza Institutului XXI. Század. În privința vaccinării, Ungaria se află – în raport cu numărul populației – pe primele locuri la nivelul UE.

Potrivit datelor aflate la dispoziție în dimineața zilei de 14 ianuarie, în cadrul UE, Ungaria se află printre cele zece țări în care procesul de vaccinare se desfășoară într-un ritm rapid, rata de vaccinare fiind similară cu cea din Germania. Programul de vaccinare se derulează deosebit de rapid în Danemarca, unde din 100 de oameni peste doi sunt vaccinați. La fel de bine stă și Italia, unde zilnic sunt vaccinați în medie 73.000 de oameni.

În regiunea central-europeană, un program de vaccinare la fel de rapid mai au, pe lângă Ungaria, Slovenia, Croația și Polonia, în timp ce Slovacia și Cehia se află sub media UE. Sub media UE se află și unele țări dezvoltate, cum ar fi Austria, Finlanda, Luxemburg, Franța, Olanda sau Belgia.

Strategia UE privind vaccinurile împotriva noului coronavirus, este greșită

Datele arată că vaccinurile anti-COVID-19 sunt utilizate cu rapiditate în Ungaria, iar dacă UE ar fi avut o politică mai reușită privind achiziționarea vaccinurilor, azi o categorie socială mult mai largă ar fi beneficiat de acest vaccin. Din cauza eșecului Uniunii Europene în mai multe țări membre ale UE, dintre care și în Germania, a existat o indignare serioasă.

Săptămânalul britanic intitulat The Spectator a scris: ”Deși, Bruxelles-ul ar fi putut să recâștige încrederea cetățenilor după Brexit tocmai prin achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 ”a eșuat în mod rușinos”. Această critică este absolut justificată din partea britanicilor, deoarece, potrivit datelor, Uniunea Europeană a procurat mult mai încet această substanță decât Marea Britanie care a ieșit recent din UE.

Așadar, în această țară din 100 de oameni aproximativ cinci au beneficiat de vaccinul împotriva coronavirusului, în timp ce media din UE nu atinge nici măcar cifra unu. Este, de asemenea, o știrbire a imaginii birocrației de la Bruxelles și faptul că, pe lângă Marea Britanie, mai multe țări din Orientul Mijlociu au devansat UE, cum ar fi Regatul Bahrain sau Emiratele Arabe Unite.

La nivel mondial conduce Israelul, unde un sfert din populație a fost deja vaccinată împotriva coronavirusului. Acesta este un nou exemplu al faptului că birocrația UE nu este funcțională, așa cum a reacționat încet și la virusul în sine, așa și achiziționarea vaccinului s-a dovedit a fi o sarcină deosebit de grea pentru instituțiile UE, se arată în încheiere în analiza Institutului XXI. Szazad din Ungaria.