Elon Musk a fost acționat în judecată de un acţionar al Tesla. Acesta este acuzat de încălcarea acordului din 2018 cu autorităţile de reglementare. Acţionar susține că Musk că a încălcat acordul convenit în 2018 cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) prin modul în care utilizează Twitter, transmite Reuters, citat de news.ro.

Potrivit unei plângeri prezentate într-un tribunal din Delaware, tweeturile ”necontrolate” ale lui Musk şi eşecul directorilor Tesla de a se asigura că acesta respectă acordul cu SEC au expus acţionarii la pierderi de ordinul miliardlor de dolari. Plângerea este îndreptată şi împotriva consiliului de administraţie al producătorului de maşini electrice

Documentul evidenţiază mai multe postări ale lui Musk pe platforma de socializare Twitter. Este vorba inclusiv de evaluarea sa din 1 mai 2020 că preţul acţiunilor Tesla este ”prea mare”. Respectiva postare a determinat o scădere de peste 13 miliarde de dolari a valorii de piaţă a Tesla.

Acţiunile lui Musk au cauzat un prejudiciu financiar substanţial

Reclamantul este Chase Gharrity. El a susținut că acţiunile lui Musk şi inacţiunea directorilor au cauzat ”un prejudiciu financiar substanţial”. Aceștia ar trebui să plătească daune Tesla, pentru încălcarea obligaţiilor lor fiduciare.

Procesul a fost intentat chiar dacă preţul acţiunilor Tesla a crescut de aproape cinci ori de la tweetul referitor la preţul ”prea mare” al titlurilor, scris de Musk, conferind Tesla o evaluare cu mult peste 600 de miliarde de dolari, iar SEC nu l-a acuzat public pe Musk de încălcări recente.

“Ar putea presa SEC să recurgă la un fel de recurs”, a declarat Charles Elson. El  este profesor la Universitatea din Delaware şi specialist în guvernanţă corporativă.

Ce au spus cei de la Tesla

Tesla nu a răspuns imediat, vineri, la solicitările de comentarii.

Avocaţii lui Gharrity, avocaţii lui Musk în acordul cu SEC şi SEC nu au răspuns imediat la cereri similare.

Acordul cu SEC a avut loc în urma unui tweet al lui Musk din august 2018, potrivit căruia el avea ”finanţare asigurată” pentru a retrage Tesla de la bursă, într-o tranzacţie de 72 miliarde de dolari.

În realitate, Musk nu avea nici pe de parte asigurată această finanţare. Musk şi Tesla au plătit fiecare câte 20 de milioane de dolari sub formă de amenzi civile. Avocaţii Tesla au fost de acord să verifice în avans unele dintre tweet-urile lui Musk. Acordul a fost modificat ulterior pentru a clarifica când au fost necesare pre-aprobări, în urma unui tweet neverificat al lui Musk despre previziunile privind producţis de vehicule a Tesla.